Откриха изложба „Родопчани във Втората световна война“ в музея

Откриха изложба „Родопчани във Втората световна война“ в музея

Образователната програма на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян „Родопчани във Втората световна война“, реализирана съвместно с Клуб „Млад краевед“ при ГПЧЕ „Иван Вазов“ – Смолян по повод 70 години от края на Втората световна война, завърши с откриването на изложба. 

В продължение на два месеца, с помощта на музейните специалисти, младите краеведи надграждаха знанията си по необятната тема. Издирваха родопчани, участвали във войната – техни снимки, вещи и лични истории; изследваха паметни места по селища, посветени на родопчани-участници във войната; обходиха и се запознаха с някои от паметниците, посветени на героите в град Смолян; запознаха се с реликвите, които се съхраняват в музея по проблематиката. 

Организирани бяха срещи със живи участници-родопчани във войната. Емоционалните си истории разказаха о.з. полк. Ангел Свирков, о.з. подполк. Анастас Анастасов и Георги Вълков от село Турян. Ветераните споделиха интересни моменти от войната, разказаха подробности за въоръжението, облеклото, храната и с просълзени очи се опитаха да им предадат своя дух на патриотизъм и родолюбие. Участниците обещаха да съхранят спомена от тези емоционални срещи и да се опитат за в бъдеще да бъдат по-добри родолюбци, като четат и опознават историята на родния край.

Като краен продукт на образователната програма – изложбата представя изследователската работа на участниците в две части: фотографска и веществена. 

На откриването на изложбата присъстваха представители на РИО при МОН – Смолян, граждани, колеги и съученици.

Вирни се горе