Тийнейджъри управляваха община Смолян и заеха ключовите постове

Тийнейджъри управляваха община Смолян и заеха ключовите постове

Днес общинската администрация управляваха ученици от клуб „Junior Creations” към Професионалната гимназия по икономика „Карл Маркс” и един ученик от СОУ „Св.Св.Кирил и Методий”. Община Смолян беше любезен домакин на инициативата „Мениджър за един ден”. Денислав Козарев пое огърлицата на властта от кмета Николай Мелемов и седна на горещия стол. Градоначалникът го въведе в кметските дела – приема на граждани, проблеми с безработицата, строителството и разбира се текущите ангажименти. Козарев се запозна и с работата на Общинския съвет, като посети неговият председател Филип Топов. Славка Махайлова и Глория Хаджииванова поеха ангажиментите на зам.-кмета Марин Захариев. Божидар Панайотов седна на стола на секретаря Замфир Копчев. Младежът миналата година участва в същата инициатива и тогава изпълняваше функциите на кмета Мелемов. Медийният център оглавиха Венета Заимова и Анастас Вълков. Останалите младежи поеха функциите на директори на дирекции. Преди да заемат длъжностите си тийнейджърите споделиха, че са развълнувани от възможността да се потопят в атмосферата на възрастните, преживявайки един реален работен ден и да усетят какво е да си на ръководна длъжност. След приключване на работния ден те разказаха за преживяванията си на работното място. Голяма отговорност е да се носи огърлицата на властта. Беше вълнуващо да седна на кметския стол и да се запозная отблизо с проблемите, коментира Денислав Козарев. Момчето има мечта да се посвети на информационните технологии и се надява да остане в България, а не да я напуска, за да търси развитие в друга държава,съобщи Виолета Филипова ,пресцентър на община Смолян.

Той върна на Мелемов огърлицата и му подари цвете. Градоначалникът определи инициативата като позитивна и полезна и благодари на тийнейджърите, че са разнообразили ежедневието в Общината . Имаме нужда от промяна в манталитета, тя ще дойде от вас-младите хора, подчерта кметът.

Славка Михайлова представи пред ръководството на общината своя проект за парк „Дядовата ръкавичка”. В него са предвидени зони за отдих, стрелбище, шах и много развлечения, като всичко е съобразено да може да се ползва и от хората с увреждания. Зам.-кметът Марин Захариев посъветва младите хора да умеят максимално да разпределят времето си и винаги да обръщат внимание на проблема на отделния човек. Той призова тийнейджърите като имат идеи, като проекта на Славка, винаги да се обръщат към тях. Секретарят Замфир Копчев каза, че са коментирали с Божидар младите хора да се включат в пролетната кампания за почистването на Смолян, както и туристическите маршрути.

Тийнейджърите и техните учители благодариха на община Смолян, че отвори вратите си за тях и са успяли дори и за кратко да реализират мечтите си . Управленците получиха сертификати. Инициативата, „Мениджър за един ден”, се организира за дванадесета поредна година от фондация „Джуниър Ачийвмънт България” . Мисията на „Джуниър Ачийвмънт България” е да подготвя младите хора за успешното им реализиране на все по-конкурентния пазар на труда и превръщането им във финансово грамотни и социално отговорни бизнес лидери.

Вирни се горе