304 ученици участваха в математическото състезание „Стоян Попратилов”

304 ученици участваха в математическото състезание „Стоян Попратилов”

304 ученици от цялата Смолянска област участваха в регионалното математическо състезание, наречено на името на един от най-видните математици – Стоян Попратилов. То се организира за втора поредна година от Регионален инспекторат по образованието – Смолян, Съюза на математиците в България – секция Смолян и Факултета по математика, информатика и информационни технологии на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Състезанието е с широк обхват и в него участваха от най-малките второкласници до най-големите ученици, които сега са в 12 клас. Най-масово беше присъствието на ученици от смолянските училища – СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ОУ „Иван Вазов”, ПМГ „Васил Левски”, ОУ „Проф. д-р Асен Златаров”. За математическата надпревара бяха пристигнали и ученици от Златоград, Момчиловци, Чепеларе, Девин, Смилян, Широка лъка, Ягодина, Рудозем, Баните, Давидково и дори от Пловдив. Още в 9 часа в съботния ден – 12 октомври, децата изпълниха фоайето и коридорите на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Смолян. И докато някои още търсеха имената си в изложените списъци, други вече се бяха отправили към залите, където бяха разпределени. „Щастливи сме, че в почивния ден в училището ни е толкова оживено!”, каза директорът на училището – домакин Росица Шехова, която приветства участниците с „Добре дошли!”. „Радвам се да ви видя тук, защото това е пътя и един от начините да станем добри европейци”, каза при официалното откриване началникът на РИО – Смолян Иван Муцевски. Той благодари на квесторите, че са отделили време в почивния си ден, на учителите и родителите, които са мотивирали децата да участват в престижната математическа надпревара. Приветствие имаше и от името на областния управител на област Смолян инж. Димитър Кръстанов. След като всички участници заеха местата си и получиха необходимите материали, точно в 10 часа започна самото състезание.

Според регламента, състезанието е индивидуално за ученици от 2-и до 12-и клас, с продължителност 90 минути за 2-и, 3-и и 4-и клас и 120 минути за участниците от 5-и до 12-и клас. Темата за втори клас включваше училищния материал по математика от първи клас и бе 10 тестови задачи с избираем отговор. Темите за 3-и и 4-и клас включваха 10 тестови задачи с избираем отговор и една задача с отворен отговор. Състезателната тема за 5-12 клас включваше 10 тестови задачи, 1 задача с отворен отговор и 1 задача, на която трябваше да се запише аргументирано решение. На участниците от 12-и клас, класирали се на призови места, ще се признава оценка за прием във Факултета по математика, информатика и информационни технологии на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, припомниха организаторите.

Резултатите ще са ясни след няколко дни и ще се обявят на сайта на РИО – Смолян (http://riobg.com) и СМБ – секция Смолян (http://smb-smolyan.org ). Официалното награждаване на класиралите се на призови места се предвижда за 17 октомври и е част от мероприятията, свързани с празника на Смолян.

Вирни се горе