139 ученици от различни училища в Смолян участваха в Националната седмица на четенето

139 ученици от различни училища в Смолян участваха в Националната седмица на четенето

139 ученици от различни училища в града участваха в представените библиотечни инициативи по повод Националната седмица на четенето обявена от Министерството на образованието и науката.

Библиотечните специалисти от Регионална библиотека – Смолян им представиха български автори: Иван Вазов, Ран Босилек, Ангел Каралийчев, Елисавета Багряна, Леда Милева и Дора Габе и творчеството им за деца, като за всеки клас имаше подготвена различна презентация и витрина в зависимост от това, какво са изучавали в училище. В тези инициативи участваха ученици от четвъртите класове на СОУ „Отец Паисий” съпроводени от г-жа Елмира Димитрова, от ОУ „Иван Вазов” четвъртокласници с г-жа Стоилова , г-жа Найденова и г-жа Гергана Димитрова и др., съобщиха от културната институция.

Учениците обогатиха знанията си относно биографичните данни за българските автори и си припомниха весели стихотворения и приказки.

На всеки клас бе изнесен библиотечен урок за правилата, правата и задълженията на читателите. Ученици от четвъртите класове на СОУ „Отец Паисий” съпроводени от г-жа Елмира Димитрова и учениците от трети с г-жа Марокова, участваха в творческа среща с младия творец Денис Кьосев. Авторът представи по интересен начин своята първа творба за деца „Вълшебен свят” https://www.facebook.com/denyskyosevfaerieworld/?fref=ts В рамките Националната седмица на четенето трети „В” клас на ОУ „Иван Вазов” с кл. р-л Илияна Ценова съвместно с гост от библиотеката Елена Дурева, осъществиха литературно четене посветено на творчеството на Роалд Дал. Учениците имаха за задача да изработят макет на „Писателската колиба” на автора, като части от къщичката трябваше да боядисат в жълто, любимия цвят на писателя. В нея откриха торбичка със „златни” билети с послание и бонбони.

Третокласниците представиха своите лапбуци на тема „Най – интересната книга, която прочетох през лятото”, като най-четените от тях бяха „Матилда”, „Чарли и шоколадовата фабрика” и „Костенурке, костенурке”.

Вирни се горе