Задържаха двама таксиджии посредници при телефонна измама

Задържаха двама таксиджии посредници при телефонна измама

Вчера около 01.30 ч. 89-годишен мъж, жител на с. Букаците, общ. Смолян, получил обаждане по телефона от непознато лице, което се представило за прокурор и му казало, че внукът му е извършил пътнотранспортно произшествие, при което е пострадало дете и за да не бъде задържан, трябва да се плати сумата от 2 000 лева,съобщиха от полицията.

Според указанията на представилия се за прокурор, парите трябвало да се предадат на изпратен за целта таксиметров шофьор. Възрастният човек се доверил на мнимия прокурор и предал сумата от 2 000 лева на пристигналите двама непознати. Час по-късно възрастният мъж все пак решил да се обади на дъщеря си, за да проверки какво се е случило и след като при разговора с нея разбрал, че е бил измамен, сигнализирал за случая в полицията. Незабавно са предприети оперативно-издирвателни и заградителни действия от служители на РУП – Смолян и само два часа по-късно – около 5 часа сутринта, в района на “Бункера”, кв. Райково в гр. Смолян са установени двамата мъже в таксиметровия автомобил, с който са взели парите.

Това са смолянчаните – Я. П. /35-годишен/ и З. С. /31-годишен/, познати на полицията за кражби, измами и притежание на наркотици. В хода на работата по случая се изяснило, че двамата таксиметрови шофьори са получили обаждане по телефона от непознат, който им е предложил да отидат на определен адрес в с. Букаците и да вземат от живущия на адреса сумата от 2000 лева, като 300 лева от тези пари ще останат за тях като възнаграждение за извършената услуга, а останалите 1700 лева ще трабва да предадат по-късно, за което ще получат допълнителни указания.

Двамата смолянчани изпълнили поръчката и досещайки се, че става дума за схема на измама, решили да измамят измамниците и да оставят парите за себе си. След което престанали да отговарят на последвалите позвънявания от поръчителите. В момента на задържането им, у Я. П. са намерени 300 лв. Смолянчаните признали, че са скрили останалите 1700 лева покрай пътя посока гр. Смолян – с. Чокманово, в близост до производствена база “Дюлгер”. Там и били открити парите от полицейските служители. Работата по случая продължава от служители на РУП – Смолян, извършват се полицейски действия по установяване на самия извършител на телефонната измама, който се е представил за прокурор и е въвел в заблуждение възрастния човек.

Вирни се горе