Полицията в Смолян с превантивни мерки за новата учебна година

Полицията в Смолян с превантивни мерки за новата учебна година

Ежегодно Областна дирекция на МВР – Смолян планира и реализира превантивни мерки във връзка с предстоящото откриване на новата учебна 2015/2016 година, с цел обезпечаване на обществения ред, безопасността на движението и недопускане извършването на престъпления в районите на детските и учебните заведения, както и за да се осигури безопасност на учениците и техните родители и близки по време на учебния процес.

За ограничаване на предпоставките за пътни злополуки с една от най-уязвимите групи участници в движението по пътищата – децата, през рисковия период в началото на новата учебна година за времето от 1-ви септември до 31-ви октомври 2015 г. се организира и провежда традиционната Акция на полицията: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Акцията стартира от 7-ми септември, когато е обявяването на седмицата до 13-ти септември 2015 г. за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“, а 12.09.2015 г. е обявен за Ден на превенцията.

Проведена бе среща с Инспектората по образованието (РИО) в гр. Смолян за набелязване на съвместни действия по организиране началото на новата учебна година и провеждането на първия учебен ден, с цел недопускане на правонарушения. Както и предишни години ще се изготвят графици за изнасяне на беседи по пътна безопасност от униформени служители на “Пътна полиция” пред децата от детските градини, както и пред учениците. Една част от беседите ще се проведат в училищата, а останалите в обособения кабинет по безопасност на движението в сектор “Пътна полиция”.

Началниците на районните управления в областта са провели срещи с директорите на всички училища и детски градини на обслужваната територия, като на тези срещи са съгласувани съвместните действия по обезпечаването на обществения ред и сигурността в районите на учебните и детски заведения. Извършени са охранителни проверки на сградите на всички учебни заведения в Областта, като при констатиране на пропуски, свързани с охраната и пропускателния режим своевременно се изпращат уведомителни писма съгласно разпоредбите на чл. 66, ал. 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи за отстраняване на пропуските и предприемане на допълнителни мерки за охрана и сигурност. Такива пропуски до този момент не са констатирани. Обсъдени са възможностите за допълнителни мерки за физическата защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. При проведените инструктажи на лицата, отговарящи за пропускателния режим в учебните заведения, е обърнато особено внимание да се следи за лица със съмнително поведение в и около обектите и да се затегне пропускателния режим. Уточнени са начините за бърза връзка между училищните ръководства и районните управления. В срещите са участвали и Полицейските и младши полицейските инспектори (ПИ и МлПИ) и инспекторите от Детска педагогическа стая. На директорите на училищата и детските градини са предоставени списъци с имената и телефоните на ПИ и МлПИ, обслужващи територията, на която се намира съответното учебно заведение.

За първия учебен ден (15.09.2015 г.) ще се изготвят съответните план-разстановки, в които ще се включат полицейски служители по направления на дейност с конкретни задачи по обезпечаване на обществения ред и сигурността в и около учебните и детски заведения.

В районите на всички детски и учебни заведения, инспекторите от сектор ”Пътна полиция” и инспекторите “Пътен контрол” в районните управления, съвместно с представители на общините и кметствата, са извършили оглед на състоянието на сигнализацията с пътни знаци, маркировката, уличното осветление, средствата за принудителното намаляване на скоростта, предпазните огради и парапети, пешеходните ограждения и обезопасяването на входовете на всички детските градини и училищата. Изготвени са съответните предписания до ръководителите на отговорните служби за отстраняване на недостатъците. В повечето общини вече е започнало освежаване на маркировката, приоритетно в районите около училищата. Завишен е контролът в питейни и увеселителни заведения по отношение на спазване на изискванията за пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажбата на алкохолни напитки, тютюн и тютюневи изделия на лица под 18 години. ОД МВР – Смолян ще извършва засилен контрол по това направление през цялата учебна година. Предприемат се превантивни мерки за недопускане разпространението на наркотични вещества в районите на училища и на местата с масово събиране на малолетни и непълнолетни, детски площадки, увеселителни паркове и др.

По време на специализираната полицейска операция на тема “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” ще се осъществява засилен контрол в училищните райони за спазване от водачите на моторни превозни средства на предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки, както и на спазване на правилата за пресичане от пешеходците. През целия месец септември, а и през цялата учебна година в часови графици, с цел недопускане на пътнотранспортни произшествия, ще има засилено полицейско присъствие около училища, пешеходните пътеки в близост до тях и кръстовищата, където има струпване на деца, за да се осигури безопасното им пресичане и стигане до класната стая. При патрулиране, полицейските служители задължително ще предприемат мерки при забелязване на неправилно и рисково движение на деца по улиците, като ги извеждат от платното за движение, предупреждават ги и им дават указания за правилно поведение като участници в пътното движение. Инспекторите от Детска педагогическа стая, съвместно с регионалния инспекторат на Министерството на образованието и науката и общинските структури “Образование” ще изготвят графици за изнасяне на беседи за пътна безопасност пред деца от детските градини, както и пред учениците от началния курс от униформени служители на “Пътна полиция”. Беседите ще съдържат обсъждане на конкретни пътни злополуки с деца, настъпили на обслужваната територия. В детските градини те ще се провеждат целогодишно, като тематиката ще бъде поднасяна по подходящ илюстративен и демонстративен начин и чрез използване на място на изградените учебни площадки по безопасност на движението.

Областна дирекция МВР – Смолян разчита на ръководителите на учебните заведения, при възникнали инциденти и нарушения, да ни сигнализират своевременно, за да бъдат предприети незабавни мерки от страна на полицейските служители за отстраняване на проблемите и гарантиране сигурността на учениците и нормалното протичане на учебния процес!

ОД МВР Смолян

Вирни се горе