Стилиян Аврамов: ГЕРБ, БСП и ДПС са длъжници на народа!

Стилиян Аврамов: ГЕРБ, БСП и ДПС са длъжници на народа!

Г-н Аврамов, за втори път водите листа в Смолянска област. Как се чувствате?

Чувствам се добре! Радвам се, че отново ми бе гласувано доверие да водя листата ни в Смолянска област, този път като част от коалицията от партии “България без цензура”. Надявам се, че в кампанията ще успея да изложа всички приоритети на нашата коалиция, за да могат хората да направят своя информиран и мотивиран избор!

Какво ще предложите на жителите на областта, за да спечелите тяхното доверие?

За съжаление не мога да предложа чудеса. Областта е много обезлюдена, бизнесът е малко и трудно работи, нивата на безработица са големи, доходите са ниски… Планинският район обуславя и икономическото развитие в няколко основни направления, а именно: развива лека промишленост /шивашки фирми/, туризъм, дърводобив, земеделие, както и малки животновъдни ферми. Има нужда от приемане на Закон за развитие на планинските територии, чрез който да се облекчат условията за инвестиране, да се подпомогнат малките стопанства и да им се осигурява достъп до субсидии.

Добре, но това ни го обещават всички партии на всички избори!

Жителите на областта трябва да бъдат съвършено наясно, че партиите на статуквото са неспособни да решат проблемите на Смолян и региона. ГЕРБ, БСП и ДПС вече доказаха, че са неспособни да се справят с тежките и трупани през годините проблеми и недъзи. Напротив, те ги създаваха и продължават да създават. Те не само, че не мислят за добруването на народа, точно обратното – вредят, рушат, затварят болници, уволняват хора професионалисти само заради партийна принадлежност, трупат огромни дългове за проекти, за които нямат осигурено финансиране и т.н. Не ги посочвам персонално, тъй като съм сигурен, че те ще се разпознаят сами, но за съжаление няма да се извинят. Трудно е да се изброят всички грехове на тези партии към българския народ. Сега, когато се намираме в предизборна обстановка те обещават светло бъдеще. Лъжат ни! ГЕРБ, БСП и ДПС, както и сбирщината, наречена реформаторски блок управляват държавата през целия преход, за който е спорно, дали е приключил. Какво ни предложиха: пълна нищета и мизерия, ниски пенсии, огромна безработица, здравеопазване в колапс, образование, което не е за пример!? Като пряко следствие от сбърканата и некадърна политика на последното правителство на БСП-ДПС-Атака, енергийната система на държавата е силно застрашена и пред срив. А допреди няколко години тя беше сравнително стабилна! Решението, разбира се не се крие във вдигане на цените, точно обратното, те са достатъчно високи. Системата се управлява изключително неефективно, като не се защитава интересът на потребителя, а този на производителите на така наречената зелена енергия и американските ТЕЦ-ове, които произвеждат двойно и тройно по-скъпа енергия в сравнение е други такива.

И все пак, как предлагате да се измъкнем от тази мизерия?

Основният проблем на България е, че няма силна индустрия. А всеки мислещ човек ще ви каже, че без експортно ориентирана икономика, която да генерира добавена стойност, много трудно една държава би могла да развива качествено здравеопазване, да предлага социални услуги на добро ниво и достойни пенсии. Ще дам един много прост пример: в нашия регион се берат немалко билки и гъби. С тази дейност си вадят хляба няколко хиляди семейства, което е добре, но въпросните билки и гъби се изнасят във Франция и Италия като суровина, а не като готов продукт. Т.е. ако имаше една или повече фабрики за преработка и пакетаж щяхме да изнасяме готов продукт. Примерът е простичък, но показателен. Още една малка стъпка – много важен за региона е контролно-пропускателният пункт при Рудозем. Той е готов в българската му част, но трябва сериозно лобиране за неговото довършване в частта му в Гърция и съответно неговото отваряне. Това неминуемо ще увеличи пътникопотока, ще даде тласък на дребния бизнес, на туризма. Но никой не лобира, не се развиват отношенията между съседните градове от двете държави.

Как ще разкриете 1 000 000 работни места?

Много ни критикуват за желанието ни да открием 1 000 000 работни места. Има дори леко иронични коментари, че видите ли нямало толкова работна ръка в България. Истината е, че това е много дългосрочна и амбициозна програма, целяща да ни върне славата на индустриална държава, пък и част от няколкото милиона емигранти. Тази програма не може да се реализира като се рекетира бизнесът, не може да се реализира при настоящата съдебна система… Трябва да спечелим доверието на инвеститорите, да им докажем, че няма да бъдат подложени на произвол от администрацията, че имат съдебна защита и държава зад себе си. Само при тези условия ще имаме инвестиции и разкриване на работни места, повишаване на доходите и вдигане на жизнения стандарт. Чух и подмятания, че лъжем за таблетите на първолаците. Ще обясня, че нашата програма предвижда такава стъпка, нещо повече, убеден съм, че в близките 15-20 години всички ученици ще са с таблети, на които ще са качени техните учебници и тетрадки. Ние не бихме могли да избягаме от дигитализацията, която ни завладява. Вероятно и черната дъска ще изчезне и ще бъде заменена е плазмен екран.

Какво друго ни липсва?

Зная, че с кмет от ГЕРБ в община Смолян много трудно би било да се мисли за култура или наука. И все пак, не мога да проумея защо не се организират музикални фестивали, театрални фестивали и всякакви подобни събития на Пампорово през летните месеци. Курортът пустее в сезоните извън зимата, а би могъл да бъде домакин на подобни мероприятия!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе