Дора Янкова: Внасяме декларация за тотална промяна на Изборния кодекс, защото несправедливостта трябва да спре

Дора Янкова: Внасяме декларация за тотална промяна на Изборния кодекс, защото несправедливостта трябва да спре

ГЕРБ носи моралната вина за несъвършеното разпределение на гласовете и напрегнатата изборна кампания

Областният съвет на БСП- Смолян ще внесе декларация в 42-то Народно събрание срещу несправедливото изборно законодателство, което за пореден път ощети жителите на областта, отнемайки депутатски мандат от водещата политическа сила. Това обяви на пресконференция областният председател на социалистите Дора Янкова. В присъствието на членовете на съвета, Янкова обяви, че изборното законодателство не е справедливо и не дава възможност гражданите да имат реален представител в Народното събрание. „Коалиция за България спечели вота в област Смолян с над 17 600 гласа. Родопчани припознаха и подкрепиха нашата управленска програма, която предвижда повече социални политики, работа, здравеопазване и подкрепа за възрастните, но заради несправедливата изборна машина, вместо партията победител, в парламента влиза 7-та по популярност партия, която в областта събра 1400 гласа”, коментира Янкова.

Тя заяви, че ПП ГЕРБ носи моралната вина за несъвършеното разпределение на гласовете и припомни, че през 2009г. е подкрепила инициативния комитет на партията в региона, който е обещал да промени закона, след като загуби един депутат съгласно системата „Херман – Нимайер”. „Помним обещанието на ГЕРБ за ново, справедливо законодателство, но след 4 години и много шум видяхме, че те не са направили нищо”, заяви Янкова. Тя не скри, че в цялата Смолянска област има огромно огорчение и разочарование от факта, че КБ губи мандат за сметка на „Атака”, но бе категорична, че няма да се стига до крайности и до противопоставяне. „Още в първите дни на 42-то Народно събрание ние ще внесем декларация с искане за основна промяна на Изборния кодекс, защото се видя, че той доведе до огромно напрежение и никаква справедливост в разпределението на мандатите”, заяви областният лидер на БСП. По думите й Изборният кодекс е поредното неизпълнено обещание на ГЕРБ, защото е правен на крак. Янкова се обяви и за премахване на държавната субсидия на партии под 3%, което също е несправедливо спрямо хората.

Тя изтъкна, че заради несправедливото разпределение на мандатите на национално ниво КБ е загубила 5 депутата, което означава 5 ощетени области. „За нас това е несправедливо и ще се борим за честен закон, защото ГЕРБ не си удържа на думата за справедлив изборен процес. Морален провал на ГЕРБ”, подчерта Янкова. Според нея ако това не се промени ще се обезсмисли гласуването от народа.

Според областният лидер на левицата гласуването в чужбина трябва да регламентира. Най-справедливо би било българите зад граница да бъдат обособени в избирателен район, а не винаги вота отвън да разбива гласуването в България. „Външното внасяне на гласове е несправедливо”, заяви Янкова.

Пред журналистите Дора Янкова подчерта, въпреки нелеката кампания БСП е станала първа политическа сила в област Смолян, при наличие на 4 кмета от ГЕРБ, 3 от ДПС и 3-ма независими. „Пробихме в 4 общини, където сме първа сила. В останалите общини сме на второ място, а само в две – Борино и Доспат сме трета сила с малка разлика”, обобщи Янкова. Тя даде висока оценка на партийните организации на социалистите в областта и добави, че са силни и сплотени. Тя бе категорична, че областния съвет на левицата ще подкрепи програмно- експертно правителство, ръководено от Пламен Орешарски и загатна за вероятността Смолян има министър.

Тя призова президентът Росен Плевнелиев да свика по-рано Народното събрание, за да се избере председател. Според нея най-добрата формула е за правителство с експерти от всички партии, бизнеса и синдикатите. В Смолянско на същия принцип ще бъде създаден граждански форум с представители на всички партии, бизнеса, общественици, за ясни правила, идеи и политики за развитие.

Вирни се горе