Областният координатор на ГЕРБ Николай Мелемов:Всички видяха, че властта не ни превърна в аристократи

Областният координатор на ГЕРБ Николай Мелемов:Всички видяха, че властта не ни превърна в аристократи

Г-н Мелемов, подготвяте за шести път избори. Тези с какво са по-различни?

По-различното е тежката икономическа обстановка, в която се намира страната ни, нашият край, а и Европа. Хората обедняха много. Това прави по-тежки срещите с хората. Няма как да ти е леко да говориш на хората за политика, когато те изнемогват. В един момент повечето считат, че това е вследствие на лошо управление. А обстановката в цяла Европа е много тежка, ние няма как да бъдем остров на блаженството.

Промените, които ГЕРБ залага, за да се подобри положението?

Много ясно се заяви от нашите лидери – Цветанов и Борисов, какви са намеренията на ГЕРБ за промяна в политиката. Отчете се като грешка, че се бяхме фокусирали в постигане на финансова стабилност на държавата, но не бе повишено благосъстоянието на отделния човек. Това е следващата цел на евентуално бъдещо управление на ГЕРБ.

Кампанията на опозицията е ясна – тя ще е анти ГЕРБ насочена, а на ГЕРБ каква ще бъде?

Както винаги – насочена към хората. Ще им кажем какво постигнахме, какви препятствия минахме, до къде сме, с какво не можахме да се справим. Ще поемем реални ангажименти. И аз бях депутат допреди да стана кмет, и другите ни двама депутати – д-р Дариткова и Недялко Славов, не загубиха контакт с хората. Така и трябва да бъде. Те и евродепутатът г-н Уручев не са спирали да обикалят областта. Проведени са безброй приемни и срещи в общините. Решавали сме проблеми на общностите, много лични проблеми. Понякога връзката се късаше, когато се поставят пред държавни институции, което също е отчетено като грешка. Добре звучи “експертно правителство”, но не е много лесна връзката с някои министерства. Осъзнахме, че приемните имат много голямо значение – да се знаят наболелите проблеми на населените места, да се прецени къде може да се помогне, кое е най-важно за хората. Да се помага. И го правехме. Иначе нямаше три поредни кампании да сме начело в областта, да успеем на местните избори. Всички искаха конкретно свършена работа, а не приказки. И фактът, че имаме победа в 4 общини, с много общински съветници в 10-те общини, показва, че хората виждат в ГЕРБ партия, която решава проблеми. Избирателите са много прагматични вече – слушат, критикуват, не приемат на сляпо казаното. Всички видяха, че ние, влизайки във властта, не станахме някакви аристократи. Не сме се отдалечили, не сме се отлепили от земята.

От лозунга ви я ясно, че имате воля да управлявате, но дали избирателят има воля да избира?

Аз съм убеден, че родопчанинът е мъдър човек – той разбира цялата сложност на ситуацията. Усеща ролята си. Аз предричам висока избирателна активност и съм убеден, че хората ще ни подкрепят отново. Искам да подчертая, че само ако болшинството отидат до урните, няма да може да се говори за купени избори – големият бич, защото изкривява целия ни живот. Които купуват избори, след това ще работят да си възстановят вложението. Обратното ще обезсмисли купуването на гласове, а и ще посочи коя политическа сила натоварва с доверието си по безспорен начин. И тя ще бъде контролирана отблизо. Това моделира самите управляващи към по-висока отговорност. Когато вотът е продаден, избирателят не може да контролира, защото на него вече му е платено.

А непрекъснатото натякване, че ГЕРБ се готви да купи изборите, не ви ли демотивира?

Не. В местен план такива упреци изобщо не ме притесняват. Областта ни е малка. Всичко се вижда като на тепсия и се знае. Никога и през ума не ми е минавало такова нещо. Няма и да се случи. Категорично в Смолян никой не може да ни упрекне в това. Тук се знае кой купува гласове. Ние никога не сме го правили.

Критиката към ГЕРБ е, че съсредоточи вниманието си към центъра, а изостави периферията. Дали има воля централното ръководство да обърне внимание на област като Смолян?

Да, такова впечатление остана. Но аз твърдя, че не е така. Човек винаги би искал повече. В Смолянска област бе помогнато на местните власти. Тук няма как да не коментирам като кмет. Бяхме поставени в страшно тежка ситуация, която още не е преодоляна. Но с помощта на правителството сме по-стабилни финансово. И на мен ми е болно, че оказаната помощ е за разплащане на стари задължения. За година са разплатени над 6 млн. лв. С тях можеха да се направят и басейни, и улици, и какво ли не. Положението прилича в известна степен на син, който наследява дълговете на баща си. С тази разлика, че в политиката ти искаш да поемеш тежестта, за да спреш разпиляването на народната пара, да я насочиш поне за погасяване на дълговете. И успоредно с това да отделиш за населението. Този проблем свари ГЕРБ преди 4 г. на национално ниво. Същата е ситуацията и в общината след местните избори.

Обектите от нашата област, които са част от сегашната програма на ГЕРБ?

Винаги при среща с министри и с премиера поставяме на дневен ред транспортните ни връзки. Пътят Пловдив – Смолян е на първо място. Ролята на държавата е да направи достъпа до нашата област удобен и бърз. Този проект ще бъде довършен, защото съм убеден, че бъдещото правителство ще е доминирано от партия ГЕРБ. Има ангажименти и за околовръстния път на Чепеларе, и за лот 27 – участъците Рудозем-Смилян, Стойките – Превала и Пампорово – Смолян, да бъдат приключени.

Защо проблемът с обедняването на хората остана незабелязан от управляващите?

Ще ви отговоря не като партиен лидер, а като човек – държавата е като семейството и трябва да харчи толкова, колкото има. Не може, след като си наследил толкова дългове, да продължиш да теглиш кредити, защото така обричаш следващите поколения. Ето пример – в Смолянска община имаме кредит, взет и изхарчен през 2007, а падежът му е през 2018 г. След управлението на партия БСП се плащат дълговете й. Ако и ние продължим така, нали разбирате какво ще стане – и внуците ни ще плащат. Темата е тежка, наистина доходите са ниски. Но и в общината, и в държавата ГЕРБ се простира според възможностите. Не повече. Така е честно спрямо нашите сънародници.

Опонентите ви обещават да разкрият стотици хиляди работни места. ГЕРБ как смята да се справи с проблема?

Той не е само национален, а и на цяла Европа. Ето, ние в Смолян придобихме терен и го продаваме. Но за да дойде инвеститор, той е зависим от пазарите в България и навън. Не може да обещаеш, че на 100% ще отвориш 250 000 работни места. Тези хора трябва да произвеждат нещо, което друг трябва да продаде. Тоест, ролята на общината и държавата е да създадат условия за бизнес – по-ниски данъци, добро административно обслужване. Когато Европа си стъпи на краката, по-уверено можем да говорим за повече работни места. Ние имаме воля да подредим държавата, да намалим корупцията, да поправим съдебната система. Убеден съм, че сме на прав път. Отчели сме грешките си, но положителните неща са повече и трябва да продължим напред. Виждате колко европейски политици от най-висок ранг оцениха направеното от ГЕРБ и как се промени лицето на България в Европа през последните години. Имаме добър имидж навън, ако продължим да укрепваме страната си, и инвеститорите ще дойдат, и доходите ще се повишат.

Основният ви политически опонент на тези избори кой е – ДПС или БСП?

Честно Ви казвам – когато дойдат избори, не мисля за опоненти. Основната ни задача е да се срещнем с хората по места, да поемем ангажименти. Това е силният момент, защото утре те питат: “Какво става, ти обеща?”. Такава ни е стратегията. За опонентите не говоря, защото винаги съм смятал, че нашата роля е не да влизаме в битка с останалите политически сили, а да се срещнем очи в очи с хората. Опонентите не ни интересуват.

Не може да не ви интересуват – вие сте съперници?

Да, но каква е традицията – да се плюят, да се стига даже до навлизане в личното пространство на съперника. Това не ни е в стила. Не смятам, че трябва да влизаме в елементарни битки помежду си. Дори в общината не бих казал нищо срещу предшественичката ми г-жа Дора Янкова, ако не беше ми оставила такъв огромен дълг. Реагирам остро, когато тръгнат срещу нас за дребни неща, при положение че не са критикували докато се е натрупвал 20 милиона дълг. Но пак казвам, в кампанията няма да се занимаваме с другите партии. За нас не те, а хората са важни.

И все пак бихте ли съпоставили водачите на другите листи с вашия?

Категорично няма да го направя. Моето мнение е субективно. Нека да ги преценят избирателите.

Нали партията ви е лидерска, листата в София ли ви я подредиха?

Не. Никога досега. Кълна се. Винаги е приемано това, което предлагаме. Нямам случай в София да кажат, че имат по-добър вариант. И това е много важно, защото когато ти наредят листата от София, те поемат отговорност. А когато се нареди в Смолян, ние отговаряме – и за резултати, и за поведение, и за бъдещи действия. Листата е редена с общинските организации от тук и утвърдена от София. И успеха, и евентуално поражение ще са си наши. Представяте ли си да ни пратят водач от София!? Ако в Смолян са 10 мандата – има някаква логика, но когато мандатите са 4, е загуба за цялата област.

През 2009 г. навсякъде ви посрещаха с думите: “Вие сте ни последния шанс. Ако и вие ни предадете, няма да гласуваме повече!”, сега какво очаквате?

Това, което казвате, е истина. Ето, за тази отговорност става въпрос. Когато ти дадат своето доверие, е много натоварващо. Това е най-яркият момент в цялата кампания, в цялата политика. Първо, тези думи ти дават стимул да започнеш да се бориш за интересите на хората. И е важно след това да имаш очи да отидеш пак при тях. Тежко е в цялата страна, но никой от нас не го е срам да отиде и да чуе какво сега ще му кажат. Никога не сме лъгали и заблуждавали. Ако има несвършено, казва се защо, кога ще опитаме да го направим. Ние не се появяваме от избори на избори, имали сме постоянен контакт с жителите на всички общини.

Вирни се горе