Николай Бояджиев: ОбС-Рудозем саботира всяко наше желание да работим

Николай Бояджиев: ОбС-Рудозем саботира всяко наше желание да работим

“ОбС-Рудозем саботира всяко наше желание да работим”. Това заяви в интервю за “Рудозем днес” кметът на град Рудозем Николай Бояджиев.

Какво представляват съвместните проекти с Гърция?

Работим съвместно с община Авдира, Гърция. Проектите са два – в единия, водеща община е Рудозем, а в другия Авдира. При нас работата касае ремонт, изцяло обновяване на културния дом отвътре – парно, климатизации, седалищните апарати на зрителите, покрив и т.н. Същевременно е включен състава по народни танци, който ще даде 4 представления в Авдира, Ксанти, Солун и Атина. Освен че финансово е подсигурено гостуването на състава в Гърция има 40 хил. евро, които са отпуснати за носии и др. Също така и две екопътеки, с които като цяло се оформя идеята, визирайки и сегашните 5 пътеки, както и проектът за Средновековните владетели, защото включваме две пещери, които ще се социализират или с други думи – ще станат възможни за посещения така, както Магурата и Ягодинската пещера. Идеята на общинското ръководство, поне в този му вид, е чрез определени форми на туризма, като дойде едно семейство да почива тук, през тези 5-6 дена наистина да има какво да се предложи, тъй като номерът с голямото напиване, голямото ядене и изключително любезните домакини би могло да впечатли в рамките на първия – втория ден и за да не им стане скучно, туристите трябва да имат възможност да посетят различни туристически обекти. Затова работим по туристическата инфраструктура, тъй като без нея няма как да правим туризъм. Паралелно с това ние си даваме сметка, че само това не би могло да ангажира работната ръка в Рудозем, а основният проблем на Рудозем е точно безработицата. Ние кметовете много си падаме по инфраструктурата и както виждате, навсякъде вече се работи. Но това не е достатъчно, защото в създаването на техническата инфраструктура биха могли да участват 100 – 150 човека, но това до голяма степен е сезонна работа, временна работа и това не е истински реализиране на първичния пазар на труда, към което ние се стремим и имаме някакви успехи. Все пак да не забравяме, че едно от предприятията, което се затвори в следствие на кризата, със съвместни усилия със сегашното правителство се пусна, както и всеки ще признае, че взимахме дейно участие за създаването на предприятието, в което работят 180 жени в момента.

Имаше разногласия в ОбС относно подписването на този проект?

Цялото това обикаляне на Самир Дурев струваше 300 лв. Цената на г-н Дурев за събиране на подписите е 300 лв. – той получи 300лв., за да може да събере подписите. Неговите политически ангажименти, неговата цена, неговата същност струват 300лв. Става въпрос за неговия подпис, не говоря за другите – другите 8 човека са гласували по съвест. Неговия, тъй като е точно деветия, ценния – цената му е 300 лв. Дурев дори не е вникнал в същността на проекта и не знае за какво става въпрос, а знае само, че трябва да получи тези пари. Не че са от мен, тъй като ако зависеше от мен, той щеше да получи 300 шамара,.. но ги получил.

Работи се по инфраструктурни проекти в няколко населени места. Какво да очакваме за в бъдеще?

Да,обектите са обезпечени. Знаете, че с изключение на благоустройството всичко друго е свързано с оперативните програми. В София подписахме договор за “Мярка 321” – пътния участък Елховец – Пловдивци – Корита – Мочура и това се връзва като идея за разработване на тези невероятно красиви места, които са в “Натура 2000”, което означава, че нашата намеса ще бъде минимална. Сегашното министерство на вътрешните работи в лицето на министър Цветанов ни прехвърли бившите казарми в Пловдивци и Мочура и така с тези инвестиции, които правим в размер на 4 024 736 лв., по моему многократно се умножават, тъй като с пускането на този път, тези места стават изключително ценни и най-важното – общината ще има възможност, разбира се, в условията на друг общински съвет, не този, тъй като да речем, че този е импотентен по подобни въпроси, действително да се даде условие за развитие на частната инициатива.

Защо импотентен – какво прави ОбС?

Не знам какво прави, но знам какво не прави – той саботира всяко едно наше желание да работим. Наскоро дори прочетох коментарите на сегашния кмет на Рибница г-н Пехливанов – да, вярно е, че тук се преплитат някакви изкривени болни амбиции на цялото семейство. Все пак ми става смешно, защото там прочетох, че сме лумпени – думата лумпен, ако на него не съм му го обяснявал, то навремето бях преподавател на майка му и баща му във вечерната гимназия и би трябвало тях да пита, за да разбере какво е понятието лумпен. Коментарът беше, че ние налагаме непосилно финансово бреме на населението, което е много смешно, защото изобщо не отговаря на истината, тъй като има един критерий, който е непреодолим и за много по-амбициозни хора от мен – т.н. – финансова търпимост – всичко е изчислено и всичко това, което ще се направи и заплаща от населението е много по-малко от глобите, които се очаква да заплащаме при положение, че не се направи.

Визирате колектора?

Да. Става въпрос за интегрирания проект за 53 млн. лева, което с лека ръка го отхвърлиха. Аз не знам друга община, в която все още да се коментира политически дейци, които са отхвърлили подобна инвестиция. Досещате се, че 53 млн. лева означава, поетапно поне 500 човека да работят в течение на няколко години и една голяма част от тези пари да останат при нас в Рудозем. Тук не става въпрос само за канализация – канализацията е най-малкото, на стойност 12 млн. от тези 53 млн. Основно става въпрос за водопроводна мрежа – получаваме една община с изцяло решен проблем относно водоснабдяване. Говорим за изключително качествена питейна вода, навсякъде всичко обвързано, пречистено и т.н. и в количества, които навсякъде са достатъчни – край на водните режими. Но не, та не, защото не за нетърпимост на цената, а защото някой друг го прави. В каря на краищата миналия мандат единственото, което се направи бяха два пътя, които са насочени към частните им земи в района на Рибница и побиване на 4 стълба.

В такъв случай, какво е необходимо като действия, за да се случи този проект?

Този проект ще тръгне в момента, когато хората от община Рудозем изберат отговорни хора като общински съветници, без политически истерии, а на базата на мажоритарния принцип – истински хора, които действително милеят. На заседанието на общинския съвет, когато хората от Елховец, от същата партия ДПС дойдоха да зададат въпрос на водача на незрящите г-н Румен Пехливанов и го питаха: “Г-н Пехливанов, вие имате собствен бизнес, правите това и онова… Искаме да ви попитаме, защо не ни давате правото на нас да живеем нормално и по европейски?” Той не можа да им отговори – нормално, как да отговори, с какви аргументи?! Тези аргументи, които неговият брат коментира в страницата на “Рудозем днес” са смехотворни. Те биха могли да впечатлят някой възрастен човек, който не разбира от нещата или максимум някой юнак до 8 клас, който не е запознат с изискванията нормално и по европейски?” Той не можа да им отговори – нормално, как да отговори, с какви аргументи?! Тези аргументи, които неговият брат коментира в интернет страницата на “Рудозем днес” са смехотворни. Те биха могли да впечатлят някой възрастен човек, който не разбира от нещата или максимум някой юнак до 8 клас, който не е запознат с изискванията.

Относно яз. Пловдивци?

Яз. Пловдивци върви. Има хора, които коментират, че всичко това било един балон – не е вярно. В момента върви усъвременяване на проектите. Знаете, че този проект се финансира чрез Световната банка и ние имаме отношение дотолкова, доколкото всичко това да се развива на наша територия и нашия експертен съвет към ТСУ и аз лично като кмет имаме своите задължения да подготвим площадката, да направим нормален прехода от това строителство, което беше спряно в края на 1999г. – 2000г. и преминаването през този 10-годишен период. Радващото е, че площадката е запазена напълно, запазена е и документацията, протоколите за строителните работи, което е много важно, за да не се налага всичко това, което е направено да се маха и отново да се започва. Така че оценката, която е дадена от специалистите и експертите на Световната банка е много висока и за нас самите, които сме работили по това направление, както и консорциум “Жива вода”, която го е изпълнила.

Вирни се горе