Никола Искилиев: Щастлив съм че попаднах в „Арексим Инженеринг“, компанията ми дава възможност да се развивам

 Никола Искилиев: Щастлив съм че попаднах в „Арексим Инженеринг“, компанията ми дава възможност да се развивам

Никола Искилиев е R&D Мениджър в „Арексим Инженеринг“ ЕАД и един от водещите специалисти в компанията. Своята кариера той започва веднага след като завършва висшето си образование в Технически Университет – Габрово. Първите стъпки като млад специалист са във фирмата на неговия баща. Не след дълго той започва работа, като ИТ Мениджър – Дизайн и проектиране на компютърни мрежи в „Арексим Инженеринг“ ЕАД. На тази длъжност е от септември 2003 до март 2005 г. Негова е и заслугата за изграждане на цялостната компютърна мрежа и сървъри в предприятието. От 2005 до януари 2009 г. той планира и организира процеса на шприцово производство. Близо четири години е Мениджър на Тхенически компетентен център, а по настоящем разработва нови продукти. Искилиев е Магистър по Контрол и диагностика на микропроцесорни системи – Дипломиран Инженер. Владее професионално и работно английски и руски език. Като студент е имал възможността да работи в научен екип, който се е занимавал с иновации в медицината.

Какво Ви даде Арексим Инженеринг“ ЕАД ?

Преди всичко компанията ми даде среда, в която аз да се развивам, подкрепа и най-вече доверие от страна на собственика на предприятието. Съответно аз се стремя да се доказвам и да показвам, че това което правя е за доброто на фирмата, а щом се случва, значи и фирмата печели от това.

По принцип изявени специалисти от вашия ранг търсят развитие в чужбина. Какво Ви накара да продължите кариерата си в България и по конкретно в Смолян?

По принцип всеки следва мечтите си, аз сбъдвам моите тук и съм щастлив от това. Ако трябва да бъда откровен, аз се хвърлих в едно пространство, в което нямах представа какво ще се случи. То обаче се оказа перспективно, а и много ми допадна и сега го разбирам като материя.

С кое се гордеете най-много до сега в професионален аспект?

Най-голямата ми гордост бе свързвана с Шпроцовото производство. Става въпрос за управлението на това производство. Аз влезнах в него, без да познавам тази сфера, но излезнах от там с високо вдигната глава и с хора, които бяха доволни от съвместната ни работа. Винаги съм казвал, че най-добрият работник е щастливия работник.

Какво може да получи едни млад специалист, постъпвайки на работа в "Арексим Инженеринг“ ЕАД ?

Тук всеки млад специалист ще се развие в една сфера, в която другаде в България няма да намери. Условията при нас ги има, остава желанието на работника да се развива. Тук всеки ще получи добра практика, полезни съвети и знания. Перспективата я има. Оборудването е на най-високо технологично ниво и е предизвикателство за всеки млад специалист и инженер, който иска да научи повече и да специализира така, че да бъде конкурентоспособен на световно ниво. Работещите във фирмата имат възможност за квалификации в Германия, Франция, Англия, в специализирани университети и при бизнес партньори, които работят като директни доставчици на автомобилни марки като “Ауди”, БМВ, “Мерцедес” и др.

Кой е най-големият комплимент и оценка, които сте получавали за Вашата работа?

Най-добрата оценка аз съм получавал от работниците, това за мен е истинско мерило за моята дейност, както и разбира се от собственика на предприятието г-н Кирил Асенов. Не веднъж съм получавал похвали от него, в това число и пред клиентите ни. В практиката ми имам един случай, в който се стигна до решението ми работник да бъде уволнен от работа. Затова, че бях коректен и справедлив към него, по-късно той дойде при мен и ми направи подарък.

А каква е оценката от страна на клиентите Ви към предприятието?

Оценката е много добра. Доста добри думи чуваме от тях за продукцията, която произвеждаме. Така стоят нещата и с новия ни продукт.

Казахте нов продукт, за какво става въпрос?

От няколко месеца в нашето предприятие произвеждаме нов продукт, който е изцяло за външния пазар. Става въпрос за собствен продукт – пластмасов контейнер за индустриални акумулатори. Когато се захващахме с изработката на този продукт си мислехме, че ще стане лесно, но в последствие не се оказа точно така. Със собственика обиколихме доста държави, панаири, проучихме много неща, за да преценим какво да правим, все пак се изискваха големи инвестиции. Технологията ни е съвсем друга от използваните досега и при много добра себестойност вече произвеждаме продукт, който е много конкурентен. Очакванията ни са в бъдеще този сегмент да носи 50% от приходите на фирмата.

За какви инвестиции става въпрос, бъдете по конкретен?

До този етап става въпрос за близо 3 млн. евро. – инсталации, машини и др. Ние се оказахме четвъртият производител в света на тези контейнери. Останалите три в тази сфера са от доста години, като първата е от 1960 г. При срещата ни с новите ни клиенти разбрахме, че в този бранш на пазара не е излизала нова фирма през последните десет години. Това е капсолиран бизнес, а и факт е, че няма китайски производител на този продукт, което говори колко голяма стойност и риск има подобна инвестиция.

Това ли е последният проект на фирмата?

Това е и ние продължаваме да го развиваме, защото става въпрос за много видове кутии, като референции са около сто вида, може би и затова няма много фирми на пазара. Освен това машините са скъпи и строго специфични, ако не произвеждаш този продукт, не можеш да ги използваш за друго. Ние също имахме проблеми, но ги отстранихме и вече произвеждаме серийно. Произвели сме 1 милион кутии и клиента ни е изключително доволен от продукцията. Спокойно мога да кажа, че ние сме първите, които сме произвели шприцформа с две гнезда. Искам само да припомня, че фирмата ни бе отличена в категорията “Социално въздействие върху регион” на Националния конкурс за иновативно предприятие на годината. Наградата бе връчена от президента Росен Плевнелиев по време на 8-ия Национален иновационен форум в София. В конкурса Арексим Инженеринг участва с технология за трикомпонентно шприцване. Тя е новост за България и позволява едновременно шприцване на изделие с три различни материала, с три различни цвята и механични свойства.

Целите ли сте в нещо ново?

Преди всичко искаме да си доразвием този проект. Произвели сме и нов инструмент за един вид нови кутии, става въпрос за доста по-скъпи контейнери. Такива, които се влагат в подводници, самолети, атомни електроцентрали и т.н. Надявам се освен в тази сфера, да търсим и други технологични подобрения. Вече сме започнали и тестовете с така наречената Мюсел технология чрез която целта е да се намали теглото на пластмасата, но здравината да се запази. Внедрените технологии в предприятието ни дават разнообразни възможности за развитите на технологично производство.

Доколкото разбирам Вие сте доволен от реализацията в родния си град Смолян. Мислите ли, че градът е достатъчно привлекателен, за да останат и Вашите деца тук?

Честно казано аз имах късмета и шанса да попадна във фирма в Смолян, която ми позволи да се развивам, да имам добро заплащане за България и региона. Смолян е безспорно и добър град за живеене, особено за семейства с деца. Но нивото на висшето образование в България в момента доста по-ниско ниво от това в чужбина и само заради това бих се стремял децата ни да учат извън България. Иначе градът ни с някои изключения е едно прекрасно място за живеене.

Вирни се горе