Ефрем Моллов: Държавата е длъжник на родопчани

Ефрем Моллов: Държавата е длъжник на родопчани

Кратка визитка

Ефрем Моллов е роден на 06.06.1971 г. в гр. Смолян. Притежава висше образование по математика. Развива собствен бизнес – производството и търговията с пчелни продукти. Женен с едно дете. Председател на Европейски институт „ПОМАК“ В началото на своята кариера работи като учител, а в последствие става директор на училището по туризъм в гр.Смолян.

Любим житейски девиз: Всеки проблем има решение.

Г-н Моллов, какво ви мотивира да участвате в политиката от коалиция „Горда България“?

Реших да участвам в изборите за народни представители, защото силно желая да променим негативната ситуация в Родопите и в Република България. Не мога вече да търпя изолацията и бедността в нашия край, както и безотговорността в управлението на държавата – на национално и местно ниво. Трябва предприемчивите и честни хора да хванем нещата в собствените си ръце. Нужно е да наложим родопските добродетели и ценности в политиката.

Даден ни бе шанс чрез гражданската квота на партия „Свободен народ“, която е част от Коалиция „ГОРДА БЪЛГАРИЯ”, да предложим нашите идеи и енергия за просперитета на Родопите и на Република България като цяло. Коалиция „ГОРДА БЪЛГАРИЯ” е страхотен политически проект, обединяващ в себе си огромен човешки, научен и управленски потенциал.

Имате ли опасения, че изборите няма да бъдат честни? Какво се случи на предходните избори и как населението коментира предизборните обещания на ГЕРБ и тяхната реализация след почти пълен мандат на партията на Бойко Борисов?

Надявам се, че демокрацията ще надделее. Имам известни притеснения, но мисля, че специално в Област Смолян честните и достойни хора са в изобилие и няма да позволят да бъдат излъгани за пореден път. За съжаление в момента наблюдавам опасна тенденция, че хората изпитват страх да изразят открито мнението си. Това е сигнал, че резултатът от изборите е непредсказуем.

Какви са проблемите на хората в Смолян и защо трябва да гласуват за вас?

Проблемите са безбройни и всеки ги знае – висока безработица, бедност, липса на поминък и перспективи за младите. Поради тези причини населените места обезлюдяват. Не стигат тези неща, но като капак на всичко Област Смолян е подложена и на инфраструктурна и инвестиционна изолация. За един мандат не бе завършен дори един обикновен ремонт на пътя между Асеновград и Чепеларе. Това е несериозно, безотговорно и родопчани не го заслужават. Моите съграждани могат да очакват от мен действия, честност и всеотдайност. Доказал съм, че мога да защитавам обществени каузи. Знам как трудно се развива бизнес в планината и имам визия как могат да се подобрят условията за предприемачите и съответно да се отварят работни места. Имам опит в спечелването и реализирането на проекти с европейско финансиране. Ако родопчани ми гласуват доверие, няма да спестя никакви усилия, за да се боря с кражбите на обществени ресурси. Аз мога да застана открито пред всеки мой съгражданин, защото не съм участвал в разграбването на България. Носител съм и изповядвам ценности, които съществено се различават от наложените до момента в управлението на България. И не на последно място, предлагаме конкретни решения за натрупаните проблеми, така че да постигнем положително развитие на регионите в България. Те са заложени в амбициозната управленска програма на коалиция „ГОРДА БЪЛГАРИЯ”, която ние ще следваме.

Развива ли се малкият и средният бизнес и какво искат хората, заети с него?

Много малки фирми прекратиха дейност. Все още работещите предприятия са малко на брой и отселяват с много усилия, въпреки кризата. Наблюдава се спад в търговията, защото хората нямат нормални доходи, за да пазаруват. Действащите производствени компании съвсем не са достатъчни, за да осигурят поминък и перспективи за трудоспособното население и да задържат младите. Всеки предприемач иска три основни неща – честна конкуренция, защита на инвестициите от престъпни посегателства и стопиране на корупционни практики. В момента не само в Смолян, но и в цялата страна условията за бизнес са неблагоприятни.

Как се развива туризмът във вашия край и какви са вашите идеи за този много важен сектор на икономиката?

Туризмът наистина е важен сектор в българската икономика и е от ключово значение за развитието на Родопите и в частност на Област Смолян. Но секторът не се управлява правилно и с дългосрочна визия. Вижте какво става с гордостта ни в зимния туризъм – Пампорово. Допусна се презастрояване, инфраструктурата е в отвратително състояние, достъпът до курорта е срам за държавата и региона. Така не се привличат туристи, още повече платежоспособни туристи. Не трябва да се разчита само на зимния туризъм. Нужно е развитието на културно-историческия, приключенския и селски туризъм, за да може да привличаме туристи целогодишно. Смолянският регион има изключителни условия за това, но те трябва да се рекламират подходящо. Необходима е подкрепа от държавата и местните власти. Основен приоритет за развитието на туризма в Родопите е и отварянето на границата с Гърция през Рудозем, за което ще работя безотказно.

Успява ли местната власт да се справи с проблемите на региона?

За съжаление не, но местните власти и не могат да се справят сами с всички проблеми без подкрепата на държавата. Затова регионът трябва да има дейни представители в Парламента, където се създават правилата. Само чрез подходящо законодателство могат да се разпределят справедливо отговорностите между местното самоуправление и държавата. Реално все още финансовата децентрализация не се е случила. Това прави общините безпомощни.

Кой ще бъде вашият основен опонент?

Приемам лично проблемите на хората в планината и им обявявам открита война. А личните пререкания са безполезни. Не съм привърженик на негативната кампания и смятам да се боря за доверието на моите съграждани чрез идеи, ценности и решения. Необходимо ни е единение и подаване на ръка помежду ни, за да постигнем просперитет.

Какво ще обещаете на избирателите, за да спечелите тяхното доверие?

Поемам ангажимент да работя за две ключови неща – единението на българския народ и просперитета на родопчани и Република България като цяло. Основната ми цел е да създадем поминък в планината, чрез възстановяването на традиционни производства и пазари и привличането на иновативни инвестиции в модерни икономически сектори. Няма да спестя никакви усилия да се боря за справедливи закони, осигуряващи еднакви правила и равни възможности за всички. Който ме познава, знае, че обществените каузи са водещи за мен. Много често съм страдал лично от това, че защитавам общи интереси. Това особено важи за пчеларството, с което изхранвам семейството си. Аз не се отказвам и приемам нормално всяко предизвикателство. В момента текат преговорите с Европейската комисия и се договорят българските програмите с европейско финансиране до 2020г. Считам, че сега е моментът в подготвящите се програми да се заложат за финансиране ключовите инфраструктурни проекти за региона. На първо място това, разбира се, е разширението на пътя Пловдив-Смолян-Рудозем. Недопустимо е 100 км. път да се изминават за 2-3 часа. Непременно пътят трябва бъде определен като приоритетен за България и да получи финансиране. Това е най-спешната задача за всички народни представители, които ще бъдат избрани от област Смолян. Ако моите съграждани ми гласуват доверие, моите първи стъпки ще са насочени към ангажирането на изпълнителната власт с приоритетите за развитие на Родопите. Българската държава трябва да въвлече Европейската комисия с преговорите с Гърция за отварянето на границата през Рудозем. Има възможност построяването на пътя от гръцка страна да се финансира с европейски пари чрез общ проект между двете държави. Всичко е въпрос на диалог и преговори. Денонощно ще работя по този въпрос.

Ако ви изберат за депутат, какви инициативи ще предприемете, за да облекчите положението на хората?

Чрез законодателни мерки ще предложа специална държавна политика за изостаналите планински райони. Ще работя за осигуряване на стимули за всеки бизнес, който създава работни места в планината. Ще водя активна политика за привличане на значими инвестиции в Родопите. Вече съм осъществил множество предварителни разговори с конкретни международни компании и знам, че има инвеститорски интерес. Всеки бизнес обаче желае да работи в сигурна и некорупционна среда. Аз мога да бъда гарант за това, чрез силата на правилата, които се залагат в законите. Само Народното събрание може да бъде институцията, която да гарантира еднакви правила за всички. Това означава защита на личните свободи, справедливо правораздаване, никаква толерантност към корупцията, държавен контрол над монополите в икономиката. Моите усилия ще са насочени в тази посока и в нашата програма има заложени конкретни мъдри решения на проблемите, които спъват нашето развитие.

Как виждате България след пет години, ако вашата коалиция спечели властта?

Виждам свободен и проспериращ народ. Виждам България като държава, в която има еднакви правила и равни възможности за всеки. Цари уважение към закона и институциите на държавата. Бедността е изчезнала от нашите географски ширини, а Република България е нормална Европейска страна със стабилна средна класа и горди граждани.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе