Д-р Ася Чангалова: „За два месеца са преминали преглед 82 жени по проект „Спри и се прегледай”

 Д-р Ася Чангалова: „За два месеца са преминали преглед 82 жени по проект „Спри и се прегледай”

Министерство на здравеопазването стартира проект „Спри и се прегледай”, реализиращ с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Целта на проекта е провеждане на скринингови прегледи за откриване и насочване за лечение на заболелите от рак на маточната шийка и млечната жлеза при жените и колатерален карцином при двата пола.

За повече подробности по проекта се обърнахме към Д-р Ася Чангалова – специалист акушер-гинеколог в Смолян.

Д-р Ася Чангалова е доказан специалист в областта на гинекологията с многогодишна практика. Завършва медицина в Русия, а после специализира акушеро-гинекология /репродуктивна медицина/ в България. Взема активно участие в редица семинари и обучения, награждавана е за успехите си.

Сега е един от най-търсените лекари в областта. Тя не просто предлага професионално отношение към всеки проблем на пациента, но също така притежава оборудван със най-съвременна технология кабинет. Услугите, които предлага са: гинекологични прегледи и цитонамазка, изследване и лечение в менопауза, женска консултация – 4D ехография и скрининг на синдрома на Даун и тризомия. В специализирания кабинет тя извършва изследване и лечение на стерилитет при мъжа и жената, изследване на хламидии, ултразвукови изследвания и семейно планиране.

\--Д-р Чангалова, колко души ще бъдат изследвани по проекта, на какъв принцип ще се определят и бихте ли дали повече информация за проекта „Спри и се прегледай”?

  • Близо половин милион българи ще бъдат поканени да се изследват, независимо дали са здравноосигурени. Те ще бъдат избрани на случаен принцип. Условието е да са в рискова възраст, а именно:

Рак на маточната шийка – жени на възраст от 25-60 г.

Рак на млечната жлеза – жени на възраст от 50-69 г.

Рак на дебелото черво – жени на възраст от 50-69 г.

Скрининговите изследвания ще се проведат посредством посочените в препоръката на Съвета на Европейския съюз скрининг тестове:

-цитонамазка за откриване на ранни признаци за рак на маточната шийка.

Поканата ще Ви донесе на адреса лично куриер. На нея ще има информация, за какво са ви търсили и къде да позвъните, за да получите поканата за преглед. Поканата важи за 4-ри седмици, обясни д-р Чангалова.

\--Какво представлява ракът на маточната шийка?

  • Ракът на маточната шийка се развива в шийката – тази

част от матката, която е отворена към влагалището. Ракът се развива, когато клетките на шийката покажат отклонения от нормата и растежът им излезе извън контрол. Превръщането на изменените клетки в рак на маточната шийка отнема много години. За щастие, тези стадии се лекуват лесно, обаче не дават симптоми и могат да бъдат открити само чрез скрининг.

\--Какви са причините за това заболяване?

  • Според статистиката 99.7% от случаите на рак на маточната шийка са предизвикани от инфекция с човешкия папиломен вирус, който се предава от човек на човек по време на полов контакт, но понякога се случва дори и от близък контакт кожа с кожа в гениталната област. Затова и презервативът не е най-надеждното средство за предпазване.

\--Какви са симптомите?

  • В ранните стадии ракът минава безсимптомно. Но при наличие на карциномни клетки се наблюдава кървене, нарича се контактно кървене. Това се случва при полов контакт или по време, когато не трябва да е менструацията. При гинекологичен преглед тъканта се вижда като разпадаща се или кървяща при допир.

\--Как се прави скрининг?

Скринингът за рак на маточната шийка се прави чрез цитонамазка.

По време на кратък и безболезнен преглед, лекарят ще вземе проба от клетките на шийката с малка шпатула или четка. Тези клетки се изпращат в лаборатория, където се изследват под микроскоп и се търсят изменения в тях.

\--Колко често се среща ракът на маточната шийка?

  • Знаете ли, че ракът на шийката на матката по честота е второто заболяване, след рака на гърдата, което засяга жените по цял свят? Както повечето „опасни" теми, така и тази е обгърната в „тайнственост", а погрешни знания водят до успокоение и невземане на навременни мерки (като това, че този вид рак е наследствен или пък, че жените, които имат постоянен партньор, не са изложени на риск от разболяване и много други подобни). Истината е, че тази тема не е толкова „опасна" – стига да сме добре информирани, да ходим на профилактични прегледи, а вече има и ваксини.

  Статистиката показва, че:

На всеки две минути в света умира една жена от рак на маточната шийка На всеки осемнайсет минути умира една жена в Европа В България – една жена си отива всеки ден

Високата заболеваемост в България през последните десетилетия се дължи до голяма степен на факта, че няма задължителни прегледи за жените, а въпреки масираните кампании за превенция на рака на шийката на матката, повечето жени рядко си правят профилактични прегледи .

\--Вие сте един от специалистите, които сте преминали обучение по програмата и извършвате изследвания по проекта „Спри и се прегледай”, желаещите или тези със съответната покана какво следва да направят?

  • От месец юни до сега по програмата съм прегледала безплатно 82 пациентки от област Смолян. При две от тях бяха открити изменения на матката, така че смятам че скрининга е полезен. Програмата ще продължи до края на годината, но има вероятност да бъде и удължена.

Всеки желаещ може да си запише час в кабинета, който се намира в бившата поликлиника, №11 и на телефон 0888608772 да си направи изследването билото с покана, с направление от личен лекар, за профилактичен или клиничен преглед.

Вирни се горе