Владимир Кехайов е новият председател на Областната структура на Камарата на строителите в България

Владимир Кехайов  е новият председател на Областната структура на Камарата на строителите в България

На 27.09.2016 година се проведе отчетно-изборното събрание на областното представителство в Смолян. На заседанието присъстваха 21 представители на фирми-членове. Досегашният председател, г-жа Весела Цолова, предаде щафетата на г-н Владимир Кехайов, който е новоизбраният Председател на КСБ ОП-Смолян. В областният съвет избраните членове са – г-жа Весела Цолова, г-н Кремен Красин, г-н Милен Белчев, г-н Валентин Кюлхански.

Съставът на новоизбрания контролен съвет е тричленен – г-н Милко Юруков, г-н Младен Стоянов и г-жа Тинче Бендерова. Общото събрание гласува доверие за делегати на г-жа Весела Цолова, г-н Кремен Красин, г-н Валентин Кюлхански и г-н Георги Писков, а делегат по право е новоизбрания председател г-н Владимир Кехайов. Г-жа Весела Цолова, председател на смолянската структура откри събранието и представи отчета за дейността на областния съвет на КСБ ОП-Смолян за периода от 01.09.2015г. до 31.08.2016г. В началото на периода членския състав на областното представителство възлиза на 26 фирми, като към 31.08.2016г. той е 51, а към днешна дата 64. След проведеното извънредно Общо събрание на КСБ през май и настъпилите промени в Устава, в частност възможността за членство в организацията, без заплащане на допълнителни такси за членски внос и опростената процедура за приемане на нови членове, членската маса се е увеличила трикратно. „Вписаните в ЦПРС строители от Смолянска област са 110, което означава, че към настоящият момент имаме близо 60% преставителност на бранша” информира г-жа Цолова. Както промените в Устава на КСБ, така и конкретната дейност в полза на строителните фирми привлича нови членове. За отчетния период са организирани 4 информационни мероприятия (три курса и една информационна среща) изцяло в съответствие с приоритети на КСБ и с финансовото обезпечаване от страна на „Строителна квалификация“ ЕАД. Развиват се възможностите, които предоставя сайтът на КСБ ОП-Смолян (smolian.ksb.bg). Той се радва на все по-висока посещаемост. През изминалата година е извършен ремонт на сградата на КСБ ОП-Смолян, като е спазена стриктно процедурата по избор на изпълнител и отчитане на извършените СМР. Председателят на областното представителство отчете факта, че много нови фирми, регистрирани последната година, с млади управленски състави, се вписват за членове и изрази очакване, да има по голяма активност и инициативност от страна на членовете.

По т. 3 от Дневния ред, г-н Милко Юруков представи отчета на Контролния съвет, като отбеляза че наблюдава пряко текущата работа на Областното представителство и органите му на управление. Отчете, че решенията на Областния съвет и действията за тяхното изпълнение са законосъобразни и в съответствие със Закона на Камарата на строителите в България, Устава на КСБ и решенията на Общото събрание. Председателят на КС г-н Юруков отбеляза, че през изминалата година категорично се забелязва положителна тенденция на повишаване на интереса към членство в КСБ ОП-Смолян, наред със засилване на интереса от страна на фирмите към организираните инициативи. Изтъкна, че Областното представителство е в добро финансово състояние, спазва редовна счетоводна отчетност и бюджетът се изпълнява в съответствие с параметрите, приети от предходното Общо събрание. „Камарата успя да съхрани реномето си на водеща браншова организация, да създаде нови контакти, да развие представителния си капацитет.”, каза в заключение председателят на КС.

Предвид факта, че фирмите-членове на КСБ ОП-Смолян вече представляват една значителна браншова общност, контролният съвет препоръча да се проучат възможностите за осигуряване на ценови и други преференции на групов принцип за ползване на стоки и услуги. Подчерта необходимостта да се активизира ангажираността на фирмите-членове в работата на КСБ ОП- Смолян в посока на конкретни предложения за инициативи от интерес за строителния бранш и изрази очакване фирмите-членове да заявяват своите нужди, за да бъдат отразени в програмата за 2016-2017 година. След представният отчет, Общото събрание освободи членовете на Областния съвет от отговорност. Председателят на Областното представителство премина към представяне на Проекто- програмата за 2016-2017, като отбезяза че с оглед на предстоящият избор на ново ръководство програмата е абсолютно индикативна и обща и винаги може да се променя и допълва в съответствие с новопоставените цели. След като ръководството е отчело факта, че има засилен интерес от страна на местни фирмите в региона за организирано участие/ посещение на международни строителни изложения и установяване на контакти с чуждестранни производители/дистрибутори и потенциални възложители, е включено като нов приоритет Камарата да съдейства като предоставя преводаческа помощ, организира самото пътуване и поеме част от разходите. „Трябва да мислим глобално, а не да останем на местно ниво.”, каза г-жа Цолова. „В строителството има все по нови и иновативни технологии и материали, които е хубаво да познаваме”, допълни председателят на областното представителство. Друг акцент в работата за предстоящият период е проучване на конкретния интерес към обучение на кадри за строителните фирми от региона и провеждане на специализирани курсове, като продължи съвместната работа със „СТРОИТЕЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ“ ЕАД и „БГ Алтернатива“ ЕАД .

Предвид увеличилата се членска маса остава като задача да се проучи възможността за получаване на ценови и други преференции на групов принцип за фирмите-членове на КСБ ОП- Смолян и регистрираните в ЦПРС (застраховки, трудова медицина и др.). Текущи дейности са информационното обезпечаване в областта на новото законодателство, европейското финансиране,обществените поръчки, възможности за обучение и др., поддръжане и обогатяване на сайта smolian.ksb.bg с актуални материали, както и поддържане на активни контакти със сходни организации, информационни и образователнии институции като Камарата на инженерите в инвестиционното проектирате, Камарата на архитектите в България; „СТРОИТЕЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ“ ЕАД, Клуб на ветераните-строители, Областен информационен център, Смолянска гимназия по туризъм и строителство, Варненски свободен университет и др. „Тъй като фокусът на досегашната политика на ръководството на регионално ниво беше насочен към консолидиране на бранша на местно ниво и повишаване на квалификацията, новото ръковдство би следвало да насочи фокус на една по засилена обществана проява от страна на регионалната структура, защото Камарата е един предпочитан партньор в областта, но тя има нужда от израз навън.”, изказа препоръка г-жа Цолова в качеството си на член на областния съвет и досегашен председател. „Трябва да се наблегне на това, че Камарата безпорно трябва да бъде единна като цели, като насоки, което е много трудно постижимо в една среда на конкуренция и на различни темпове на развитие на фирмите. Трябва да се помисли за това, с каква тежест и с какъв опит излиза председателят отпред и как тежи той в обществеността. Камарата е институция със традиции, с положение в социума като цяло и нейният председател като нейно лице, трябва да разполага с качествата на лидер, качествата на човек, който успява да консолидира толкова разнопосочни интереси и да застане с тежест отпред”, сподели собственото си мнение и опит досегашния председател на областното представителство г-жа Цолова и прикани членовете да бъдат активни сами, защото активността не идва от ръководството, ръководството може да съдейства, да координира, да организира масата, но инициативата трябва да дойде от членовете. След тези думи се премина към гласуване за ново ръководство и органи на местната структура.

След обявяване на резултатитеот проведения избор, г-жа Цолова поздрави новоизбраното ръководство на местно ниво и покани присъстващите на чаша питие по повод проведения избор.

Вирни се горе