Минималната заплата - 290 лв. от днес

Минималната заплата - 290 лв. от днес

От днес минималната работна заплата в страната се увеличава от 270 на 290 лева. Въпреки това, България остава на дъното по размер на това трудово възнаграждение в ЕС.

Увеличението с по 20 лева на година до 2015 г. най-вероятно няма да измести страната по-нагоре в класацията, смятат редица анализатори.

Не се планира увеличение на пенсиите, освен на минималните с 9 лева. Това ще стане от юли тази година.

Запазва се размерът на социалните и на здравните вноски. Без промяна остават социалните помощи – при бременност, раждане и отглеждане на дете.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че министър Атанасова ще предложи допълнение към предложените изменения в Закона за здравното осигуряване.

Целта на измененията е да се запази сегашният размер на потребителската такса за преглед при личните лекари и за престой в болница.

В момента таксата е определена в Закона за здравното осигуряване като процент от минималната работна заплата и е съответно 2,70 лв. за преглед и 5,40 лв. за престой в болница.

За да не се допусне увеличение на досегашната потребителска такса, след като от днес се увеличава минималната заплата, в постановлението си правителството е предвидило МЗ да извърши промени в съответната нормативна уредба.

Това обаче не е било направено от предишното ръководство на МЗ.

Министърът на здравеопазването ще внесе в спешен порядък на заседанието на правителството посочените допълнения в ЗЗО, с които потребителската такса и таксата за престой в болница да останат непроменени.

Вирни се горе