Белгийски барон купува „Девин“АД за 120 млн.евро

 Белгийски барон купува „Девин“АД за 120 млн.евро

Нов собственик ще има „Девин” АД – най-големият производител и дистрибутор на бутилирана вода у нас.

Белгийската „Спадел груп” (Spadel group) съобщи, че е постигнала споразумение за покупка на мажоритарния пакет акции (93,29%) от българското дружество. Новината бе потвърдена и от продавача – инвестиционния фонд Advent Central & Eastern Europe IV, управляван от американската компания „Адвент интернешънъл” (позната у нас като бивш собственик на БТК). В официалното съобщение се казва, че сделката оценява „Девин” на 120 млн. евро (еnterprise value), като в тази сума се включват дълговете, които се поемат от купувача (бел. ред. – обикновено от сметката се изваждат наличните оборотни пари). Към 31 декември 2015 г. българското дружество има 40 млн. лв. пасиви, вкл. кредити от финансови институции, търговски задължения и концесионно възнаграждение. През т.г. дружеството изтегли допълнителен кредит от 10 млн. евро от Ситибанк. Бутилиращото предприятие на „Девин“ в едноименния родопски град. Очакванията са „Девин” да реализира 237 млн. литра вода през тази година – минерална, изворна и трапезна. Продуктите й се доставят в 35 000 търговски обекта в цялата страна. Предварителните данни за 2016 г. са за 90 млн. лв. приходи и 20,9 млн. лв. оперативна печалба преди лихви, данъци, отписвания и амортизации (EBITDA). Сделката с „Девин“ може да се определи като страхотен бизнес удар за „Адвент интернешънъл”. Американците купиха 79% от бутилиращото предприятие за 43,25 млн. лв. през ноември 2009 г., поемайки задължения за близо 30 млн. лв. Продавач тогава бе австрийската „Соравия груп”. По-късно „Адвент” придоби и акции от миноритарните акционери (чрез търгово предложение) за 4,86 млн. лв. „Горди сме с това, което постихнаха мениджърите и служителите на „Девин“, докато бяхме собственици“, каза Крис Мрук, управляващ партньор в „Адвент интернешънъл“, която управлява активи за 42 млрд. долара. „Спадел груп” е производител на минерални и изворни води, както и на освежаващи плодови напитки. Групата е пазарен лидер в Бенелюкс, има силни позиции във Франция и Великобритания. Продава бутилирана вода под собствените си марки: Spa, Bru, Wattwiller, Carola, Brecon Carreg. През 2015 г. групата е отчела приходи за 241,9 млн. евро и е реализирала 605 милиона литра вода и плодови напитки. Заетите в поделенията на компанията са 733 души.

Централата й е в предградието на Брюксел – Волюв-Сен-Ламбер (бел. ред. – на холандски език селището се казва Синт Ламбрехтс-Волюве). „Придобиването на „Девин” ще позволи на „Спадел” да разшири позициите си в Европа с нова географска точка към съществуващия бизнес в Белгия, Холандия, Франция и Великобритания. Сделката е част от стратегията на компанията за използване на водите за търговски цели, заемайки силна регионална позиция и потвърждавайки целта на групата да постигне печеливш и устойчив растеж”, коментира Марк дю Боа, управляващ директор на „Спадел”. Дю Боа притежава мажоритарния пакет акции в „Спадел”. Той е носител на наградата „Мениджър на 2013 година” на белгийското бизнес списание Trends Tendances. През 2014 г. получи титлата „барон” от белгийския крал Филип, който е от Сакскобургготската династия, както и бившият български премиер Симеон (бел. ред. – Филип и Симеон са братовчеди). Марк дю Боа e определен като „белгийския шампион на водата“ от списание Trends Tendances.

Сделката за „Девин” предстои да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. Консултант на „Спадел” е BNP Paribas Fortis corporate finance, а на „Адвент” е „Уникредит”. През 2016 г. „Девин” АД е една от компаниите в България, които бяха освободени от данък печалба, тъй като инвестират в район с висока безработица.

Вирни се горе