СправочникТуризъм

Първата пещера–музей у нас в град Мадан

вторник, 10 декември 2013 г.

Това е пещерата Шаренка. Тя се намира на 2.5 км. Югозападно от Мадан на левия бряг на дълбок пролом. Носи името на най-голямата маданска махала. До нея може да се стигне по асфалтов път около 3 км. или 300м.пеш по планинска пътека. В непосредствена близост до входа има изградена дървена беседка с чешма , а в каньона насреща има водопад.

Надморската височина на входа на пещерата – музей е 830м., а отвора й е с диаметър 150см. Входът на пещерата е разположен в мраморна скала и след 4-5 м. наклон стига до подземен коридор -галерия. Галерията води до Малката зала, която има неправилна форма с приблизителна площ 100кв.м.и средна височина 5м. От малката зала тръгват два по-тесни коридора. Единият – хоризонтален, който след 10м. става непроходим. Вторият коридор – по-къс и по-стръмен се спуска в Голямата зала.

Пещерата Шаренка, заедно с другите две пещери в областта Триъгълна и Малката дупка, са били обитавани още през бронзовата епоха (16-12 в.пр.Хр.).Археолози са установили , че в трите пещери е извършван рудодобив. В близост до пещерите са функционирали и три скални тракийски светилища – Гъбата, Бабата и Рим папа. Те са включени в археологическата карта на България с името „Мадански рудодобивен култов комплекс”.

В пещерата Шаренка са възстановени и изложени три музейни комплекта –„Човешко обиталище”, „Добив на руда” и „Топене на руда”. Доказано е, че пещерата се е използвала не само като местообитание, а и като рудник. Един процеп от тавана на Голямата зала излиза на повърхността на скалния терен. Този естествен комин е изиграл важна роля не само за обитаване на пещерата, но и за извършване в нея на добиване и топене на руда през желязната епоха на Късната античност. За съжаление днес древните леярни са унищожени от иманяри.

Друга пещера, която малко по-горе вече споменахме е Триъгълна. Името й произтича от триъгълната форма на входа й. Разположена е в приземието на скалното светилище Гъбата и е сравнително малка на площ (около 30кв.м.). Скалния феномен Гъбата представлява отвесна скала висока около 30м. Завършва с леко наклонена на изток площадка, върху която са изкопани култови ямички и басейнчета с каналчета за изтичане на течности. Впечатляващ е факта , че в басейнчетата е открита фрагментирана керамика от късножелязната епоха до Късната Античност включително. Това рядко срещано обстоятелство се обяснява с трудния достъп до свещеното място. До него се стига само от северозапад и по всяка вероятност за изкачването до олтара в древността е имало дървено приспособление – стълба или скеле.

И така Мадан като град винаги ще бъде свързван с рудодобива. За някои той ще остане един изкуствено създаден град , славен и желан през комунизма и запустял през демокрацията. Но не трябва да пренебрегваме факта, че той е разположен в местност , притежаваща голямо историческо наследство. Това е регион съхранил в себе си вековна традиция, регион с големи възможности за развитие, регион населяван от изключителни хора. Посетете това „рудно селце” и открийте какво подтиква хората там да отделят свободно време, да хабят нерви и усилия, само за да можем ние, обикновените туристи, да се докоснем до уникалността и посланията, които носят тези древни места.

„Хайдушки поляни“

сряда, 28 ноември 2012 г.

„Хайдушки поляни“ е местност в Родопите. Тя се намира на 15 км. източно от Пампорово на територията на общинаСмолян, в близост до село Кутела. Местността е в близост доHAO Рожен. Там се намира и едноименната хижа. Провежда се традиционен събор „Хайдушки поляни“.В местността има изграден язовир-„Картола”, който допълнително допринася за колорита на това място. Язовирът е едно удобно място за спортен риболов. „Хайдушки поляни” е едно от средищата на боевете за освобождението на България. Неслучайно е изграден паметник на преображенци-илинденци, в чест на участниците в Илинденско-преображенското въстание през 1903 год. Тук се намира и музея на П. Шишманов – знаменосец на четата на К.Шишманов – Ахачелебийски окръг. Има красив параклис „Света Богородица” построен от даренията на жителите в околността. А за вашия спокоен отдих има много хубави хижи и вили – „Преспа”, „Момчилюнак”, и много други. Местността има и страхотен ресторант, който може да ви предложи невероятните родопски ястия, вкусни и изпитани във времето.

Аязмото

сряда, 28 ноември 2012 г.

На юг от връх „Свети Илия”, в западния край на село Момчиловци, скрито в боровата гора се намира „Аязмото”, за което хората вярват, че е лечебно. Параклисът е придобил сегашните си размери през 1927 г. Последният ремонт е направен през 1988 г. Ще споменем случая за югославянина, който в знак на благодарност подарил за параклиса каменно маналче. 12 годишния син на този човек бил глухоням. Докарали го наАязмото да се окъпе и останали да пренощуват в параклиса. През ноща детето за първи път проговорило и казало „татко окъпах се”. Това се случва през 1980г. Света литургия се извършва на 20 юли на Илинден, на Светли петък (първия петък след Велик ден), когато се почитат животворящите извори, и вечерта срещу Гергьов ден.

Момчилова крепост

сряда, 28 ноември 2012 г.

Момчилова крепост е с изходна точка гр. Смолян, поемате през кв. Устово, по пътя за Мадан. След Подвис свивате на ляво в посока село Ряка, а малко по-нататък отново на ляво отбивате за село Градът. С кола или автобус стигате до приемният център в подножието на крепостта, разположен на 1.6 км от с. Градът. В него можете да разгледате фотоизложба посветена на историята на мястото и археологическите проучвания. От там по горска пътека се изкачвате до входната кула-порта при северната стена на крепостта, които са най-добре запазени и частично реставрирани. Установено е, че укрепителното съоръжение наследява тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр.

То е разположено на най-високата точка в землището на крепостта и от него се разкрива 360 градусова панорама – към вр. Голям Перелик, кулата “Снежанка на Пампорово,националната астрономическа обсерватория “Рожен”, връх Свобода. Оттук се виждат и скалните зъбери, върху които са разположени другите две крепости, част от общата отбранителна линия на Юстиниан I срещу варварските набези от север: крепостта “Калето” в местност Турлука, северно от гр. Смолян и крепостта "Козник” – южно от гр. Рудозем.

След като се насладите на панорамата, върнете се при беседката и тръгнете по изградената естакада, следваща трасето на изсечения в южното подножие скален път, опасващ крепостта по нея се стига и до стената за алпийско катерене. На разположение на туристите от началото на м. април до края на м. октомври в приемният център в подножието на крепостта са екскурзоводите. Целогодишно работи и информационният център за обекта, разположен на втория етаж в сградата на кметството в село Градът.

Лесно ще я откриете по двата билборда за крепостта, разположени пред сградата. В центърът можете да получите информационни материали и да разгледате витрините с находки от археологическите проучвания на обекта. Ценните находки от него са изложени в експозицията на Регионален исторически музей „Стою Шишков”- гр. Смолян.

"Чинара"

сряда, 28 ноември 2012 г.

Една от природните забележителности на Смолян е Вековното дърво – «Чинар»(Plantatus orientalis – Източен чинар), което е на 289 години. Пренесено е през 1720 година от Беломорието(Гърция) и е засадено в „стария център” на Смолян. Вековното дърво е част от впечатляващ ансамбъл, включващ джамия и християнска църква с единствената дървена камбанария на територията на общината. Короната на това дърво е с размер около 600 кв.м. Дървото е високо 25 метра, с обиколка на дънера близо 7 метра. В продължение на последните 50 години се охранява от държавата като природна забележителност, обявена със Заповед № 508/28.03.1968 год. на Министерството на горите и горската промишленост.

Новините по общини

Архив

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009