Здравната карта ще бъде готова до средата на юни

Здравната карта ще бъде готова до средата на юни

Болници няма да се закриват, ще се преструктурират – съобщи в първото си телевизионно интервю пред БТВ министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова. Първата задача обаче е завършване и окончателно изработване на здравната карта, тя трябва да бъде готова до края на май, най-късно до следата на юни,съобщи Здраве нюз.

Лекарите не са удовлетворени не само като заплащане, но и като отношение на обществото, а без лекари, без техния професионализъм няма здравеопазване – каза проф. Борисова.

Що се отнася до здравното осигуряване може да се види практиката на другите страни. В Германия има 3 здравни каси, във Франция е една. Но гражданинът избира какъв пакет медицински услуги предпочита и според това се определя неговата вноска.

Обществото трябва да бъде информирано за това какви пари се харчат и за какво – сподели Борисова по повод средствата изразходвани за изграждането на язовир „Цанков камък"

На въпроса дали e рекламирала препарати на външни фирми министърът отговори, че като експерт тя е правила експертни оценки, но това не е реклама на тяхната дейност.

България е сериозно критикувана от Европейския съюз за вредните навици на българина и последствията от тях – става въпрос за тютюнопушенето, употребата на алкохол, обездвижването, заболяванията от диабет, високото кръвно налягане.Самата проф. Борисова не пие кафе защото то вреди на здравето.

За решението да се пуши в обществените заведения то се приема като временен компромис поради социално-икономически причини, трябва да се осигури прехраната и на тютюнопроизводителите, каза проф. Борисова.

По повод раждането на 62 годишна възраст на д-р Красимира Димитрова от Русе, министърът заяви, че това е намеса в работите на природата, че жената трябва да роди, тогава когато е във фертилна възраст,но пациентът има право на избор.

Вирни се горе