Зъболекари искат равномерно разпределение на кадрите в страната

неделя, 21 февруари 2010 г.

Равномерно разпределение на зъболекарите в страната искат от Сдружението но българските зъболекари. Това обяви д-р Мария Джорова, председател на сдружението на пресконференция, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. По думите й зъболекарите в България са около 8 хиляди. Тя обясни, че това е голям процент на глава от населението, но въпреки това има райони, където няма достъп до дентална помощ, тъй като има струпване на зъболекари в по-населените райони. Най-засегнати са пенсионерите и социално слабите хора. В момента 85% от зъболекарите са на индивидуални практики, посочи Джорова.

Друг проблем на съсловието е липсата на целенасочена политика и ясни правила за работа, в съответствие с потребностите на населението, както и забавянето на прилагането на европейски критерии и норми, касаещи денталните практики. Зъболекарите обърнаха голямо внимание на проблема за липсата на регламентация на съсловната организация за разкриване на нови практики и оборудването им със съвременна техника. По думите на д-р Георги Коновски, член на УС на сдружението, само 1% от денталните практики в България притежават рентгенови апарати за зъбни снимки. В ЕС този процент е 95. Според него проблемът е в нормативната уредба, както и високата цена за узаконяването на малък рентгенов апарат, която варира между 3 и 4 хиляди лв.

От Сдружението но българските зъболекари обявиха, че тазгодишния носител на наградата „Зъболекар на годината" е д-р Йосиф Петков от гр. Козлодуй.

Източник: Информационна агенция КРОСС

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009