Ваксинационният процес в област Смолян протича с добри темпове

вторник, 27 април 2021 г.

Ваксинационният процес в област Смолян протича с добри темпов и процентът на ваксинирано население се изравнява със средния за страната

„През вчерашния ден от COVID-19 в област Смолян са излекувани 61 и дехоспитализирани 19 пациента. Новорегистрираните случаи са двадесет и седем, на възраст от 20 до 78 г., от общините: Смолян – 14; Доспат и Златоград – по 4; Мадан – 3; Баните и Девин по – 1. Сред тях има положителна медицинска сестра от детско заведение в община Златоград, която не е била на работа. Седем са настанени в болнични заведения – петима в МБАЛ-Смолян, по един в болници в Девин и Пловдив. Двадесет се лекуват в дома, изолирани за 14 дни.“, заместник-областният управител Андриян Петров съобщи актуалната епидемична обстановка в област Смолян. „За съжаление, във вчерашния ден е починала една жена на 62 г. от община Мадан, с придружаващо сърдечно заболяване.“, допълни Петров, изказвайки съболезнования на близките.

Извършените ваксинации във вчерашния ден са 87 и общият им брой достига 9770, с което Смолянска област се доближава до средния процент за страната. При 1967 лица ваксинационният процес е завършен.

Общият брой на карантинирани сред учащите в областта към настоящия момент е 70.

„През последните две седмици продължава да намалява броят на новоустановените случаи с COVID-19 в област Смолян. 14-дневната заболяемост към 25 април е 323,6 на 100 хиляди при 367,8 средна за страната. От 14 април 14-дневната заболяемост за нашата област падна под 500 на 100 хил., от 20 април падна под 400.“, каза директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева, като изрази очакванията си, че през следващата седмица този показател ще спадне под 300 на 100 хил. души., но обърна внимание, че независимо от спадането на 14-дневната заболяемост от 4 седмици насам, регионът ни все още е в червената зона на риск.

„По отношение на 14-дневната смъртност, макар и все още висока, също се отбелязва спад. Отчитаме 19% по-малко смъртни случаи през последната седмица, спрямо предходната. С почти 40% е намалял броят на новохоспитализираните пациенти в болница през последната седмица. Това води и до нормализиране на обстановката в лечебните заведения. 65% от леглата в областта, определени за лечение на пациенти с COVID-19, към вчерашна дата са свободни. Броят на излекуваните продължава да е по-голям от новозаболелите. Нямаме регистрирани през двуседмичния период големи огнища на зараза, основно разпространението на болестта става в рамките на семействата.“ Д-р Кубатева каза също, че епидемичната ситуация в областта се успокоява, но призова хората да бъдат предпазливи и с повишено внимание в празничните дни, като спазват противоепидемичните мерки и избягват струпването на едно място.

Във връзка с ваксинационния процес, директорът на РЗИ-Смолян потвърди, че темпът на ваксинация в област Смолян е добър, особено при редовните доставки на ваксини през последните седмици. „Добра е организацията, която е създадена в областта и се обхващат повече желаещи да се ваксинират. През последната седмица са извършени 14 проверки на имунизационни кабинети, 10 на общопрактикуващи лекари и 4 специализирани имунизационни кабинети, при което е установено, че се спазват правилата за съхранение на ваксините, правилно се поставят дозите, коректно се води необходимата документация и своевременно се внасят данните в Националната информационна система. По отношение на хората, които са трудно подвижни, получихме заявки за 70 желаещи от 8 общини на територията на област Смолян. Те ще бъдат обслужени на място, като организацията ще се създаде от имунизационните кабинети към болниците в Златоград и Девин, и от РЗИ-Смолян за останалите общини.“

Д-р Кубатева съобщи, че на 3,5 и 7 май от 12:00 до 17:00 часа в РЗИ-Смолян ще работи имунизационния кабинет за зелен коридор, като всеки желаещ ще може да избира с коя от наличните ваксини (Pfizer-BioNTech и AstraZeneca) да се имунизира. „В празничните дни (от 30 април до 10 май) попадат дати, в които много хора подлежат на реимунизация. Тъй като кабинетите в почивните дни няма да работят, техните реимунизации ще бъдат преместени на други дати, без това да нарушава процеса на ваксиниране.“ Тя допълни, че от 10 май желаещите да се ваксинират могат да избират вида на ваксината при записване в Националния информационен регистър.

Във връзка с държавния здравен контрол, д-р Кубатева каза, че за периода са извършени 75 проверки за спазване на противоепидемичните мерки и са проверени 233 карантинирани лица за спазване на карантина. Установени са две нарушения в заведения за обществено хранене и са съставени съответно два акта.

„Към днешна дата в МБАЛ-Смолян на лечение са 53 пациента с COVID-19, четирима от които са на интензивна терапия. Положението се успокоява.“, съобщи директорът на областната болница д-р Марин Даракчиев. Той пожела на всички светли празници, като ги призова да бъдат внимателни, защото заболяването все още е сред нас. Ваксинационният кабинет към МБАЛ-Смолян през периода, наситен с почивни дни, ще работи на 5 и 7 май.

В заключение заместник-областният управител Андриян Петров съобщи, че преди брифинга днес, е обсъдено и коментирано, че е необходимо през следващите дни да се вземе решение за възстановяване на плановия прием и плановите операции в лечебните заведения на територията на област Смолян. „След празниците ще проведем заседание на Областния оперативен щаб, и спрямо ситуацията и епидемичната обстановка в регионален и национален план, ще преценим дали да бъдат възстановени във всички лечебни заведения в областта или само в някои от тях.“

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009