Стотици заразени от тежък майски грип

сряда, 25 май 2011 г.

Пролетен вирус напълни лекарските кабинети с пациенти, които се оплакват от болки в гърлото, паднал глас, кашлица и отпадналост. Само за един преди обяд диагнозата в един лекарски кабинет за 20-ти път е една и съща – вирус, съобщи Нова телевизия. Докторите обясняват, че е типичен за това време на годината. Засяга повече възрастни, но тъй като се предава по въздушно-капков път, уязвими са и децата, които ходят на градина или училище.

Става дума за парагрипен вирус, който върлува в последните 10-15 дни, обясни пред в. “24 часа” д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в столичния 11-и Диагностично-консултативен център. Инкубационният период е около седмица. В повечето случаи започва с болки в гърлото и висока температура – около 38 градуса. Усещането е много неприятно – човек чувства постоянно дращене в носоглътката и топче в гърлото. Може да се появи и главоболие.

За лечение се използват традиционните препарати при настинка на базата на парацетамол и витаминс С. Ако до 3-ия ден температурата не спадне обаче, в повечето случи се налага включване на антибиотик. При този вирус рискът от усложнения е по-малък, отколкото при свинския грип например. Лекарите обясняват, че симптомите трябва да отшумят за 4-5 дни.

Все по-чести са случаите и на пациенти с чревни инфекции, обясняват докторите. Това заболяване е характерно за по-топлите дни. Често се проявява и с висока температура. При него се налага да приемаме големи количества течности, защото заради разстройството и повръщането организмът се обезводнява. Според медиците тези инфекции ще продължи поне до началото на септември.

Източник: dir.bg

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009