Среща за ваксинация срещу рака на маточната шийка ще се проведе днес

Среща за ваксинация срещу рака на маточната шийка ще се проведе днес

Родители на момичета набор 2000 ще могат да задават своите въпроси, касаещи ваксинацията срещу рак на маточната шийка. Информационната среща, организирана от Регионална здравна инспекция – Смолян в рамките на Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка, ще се проведе днес от 14,00 часа в зала 247 на Община Смолян. На нея са поканени да присъстват директори на учебни заведения, медицински специалисти и педагози, съобщиха от пресцентъра на здравната инспекция.

Високата честота и неблагоприятната прогноза на заболяването определят неговото значение като тежък проблем на съвременното обществено здравеопазване. В Европейския регион ракът на маточната шийка е втората по честота форма на раково заболяване при жените на 15-44 години, след рака на гърдата. Данните показват, че всяка година нови 60 000 жени развиват рак на маточната шийка и почти половината от тях умират от заболяването.

Мястото, което заема България в сравнителната европейска статистика, е по-близо до това на най-неблагополучните страни. Според данните на Националния раков регистър, честотата на новооткритите случаи на РМШ се е увеличила почти трикратно – от 10,0/100 000 през 1981 г. до 28,2/100 000 през 2007 г. Броят на новите заболявания за последните години е от порядъка на 1100-1200 годишно, а на смъртните случаи – между 350 и 400. Това означава, че всеки ден в България умира по една жена от РМШ и се диагностицират три нови случая на заболяването.

Профилактичните ваксини срещу рак на маточната шийка (РМШ) са най-новото постижение на съвременната медицина в контрола на раковите заболявания чрез средствата на ваксинопрофилактиката. Този забележителен прогрес бе възможен след доказване на вирусната етиология на заболяването (откритие, отбелязано неотдавна с Нобелова награда), последвано от разработване и въвеждане в практиката на безопасни и високо ефективни папиломавирусни ваксини.

Вирни се горе