Ситуацията в Смолянска област е спокойна. Взети са всички мерки за противодействие на коронавируса

Ситуацията в Смолянска област е спокойна. Взети са всички мерки за противодействие на коронавируса

Спокойна е ситуацията в областта по отношение на коронавируса. Това стана ясно след проведеното заседание на Областният кризисен щаб днес. „Създадени са всички условия за противодействие на разпространението на вируса“, каза областният управител Недялко Славов.

Предвид заповедта на министъра на здравеопазването, е забранено провеждането на всякакви мероприятия, организирани посещения на музеи, галерии, театри. „Разпоредено е на лечебните заведения да се задели резерв от легла и да се направи организация за работа на персонала в случай на необходимост. Доставени са защитни маски и защитно облекло в болницата. Мерките са засилени в резултат на установените първите случаи на коронавирус в страната“, каза още Славов. Налични са свободни легла в инфекциозните отделения, мерките се изпълняват стриктно, спрени са плановите операции и консултациите, забранени са свижданията. Според областният управител в областта ни се наблюдава засилена лична дисциплина от страна на хората. „Драстично са намалели посещенията при ОПЛ и се избягват все повече участия в масови и обществени ангажименти. Това показва една добра дисциплина у хората, а тя е в основата на предотвратяване на разпространението на вируса“, категоричен беше Недялко Славов.

Д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ в Смолян посочи, че през миналата седмица регистрираната заболеваемост от ОРЗ и грип е 187 на 10 000 население. „Заболеваемостта е висока, но далече под епидемичната граница за областта. Взети са проби от пациенти с такава симптоматика, изпратени са за изследване в Националната лаборатория. Нямаме получени резултати към момента“, каза д-р Кубатева. По отношение на коронаируса в РЗИ са получени 9 карти на хора, завърнали се от Италия. С тях е установена връзка, свързали са се с личните лекари и им са дадени указания за тяхното поведение и карантина. „До момента няма симптоми на заразна болест у тях“, каза още д-р Мими Кубатева. Миналата седмица са изпратени 4 проби от смолянската болница на пациенти с вирусни пневмонии. „Към момента няма получен резултат и считаме, че пробите са отрицателни“, заяви директорът на РЗИ в Смолян. До сряда, включително, продължава грипната ваканция за учениците. Дали ще има увеличаване на ваканцията ще стане ясно след анализ на заболеваемостта от началото на седмицата. Дадени са указания за дезинфекция на всички обществени места, където се събират повече хора, поне два пъти на ден сутрин и вечер. Осигурени са достатъчно количества дезинфектанти за детските градини, общинските администрации и други обществени сгради.

На ГКПП Златоград контрола също е завишен и на вход и на изход. Слабо е преминаването на автомобили през пункта. Служителите следят за контрабанда на маски и други санитарни материали.

Вирни се горе