Първият грип идва до дни

вторник, 20 октомври 2015 г.

Дихателни вируси предизвикват температура над 38 градуса, дразнене и болки в гърлото, както и суха кашлица.

“Заболелите от остри респираторни инфекции се увеличиха с около 30% за седмица. Общата заболеваемост за 7 дни е близо 54 на 10 000 души за страната”, съобщи пред “24 часа” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология. Референтната лаборатория по грип към центъра все още не е изолирала първия грипен вирус за новия сезон. Очаква се обаче това да стане в края на октомври.

Децата и хората в активна възраст са най-засегнати от дихателните вирусни инфекции в момента, каза д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в столичния ДКЦ 11. Вирусите не предизвикват тежко боледуване, но хремата и кашлицата може да продължат над 10 дни.

“Грип няма все още, респираторните инфекции в момента се дължат на други вируси – корона вируси, риновируси и респираторно-синцитиален вирус при децата”, обясни проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Корона вирусите предизвикват дразнене в гърлото, суха кашлица и засягане на ларинкса и трахеята. Ларингитът личи по спадналия глас, може да стигне и до временна загуба на гласа. Обикновено човек прекарва инфекцията на крак, тъй като тя протича със слабо повишение на температурата. Висок риск има при децата и още при първи симптоми – спаднал глас и кашляне, трябва да се търси лекар.

При риновирусната инфекция най-засегнати са носната лигавица – има силна хрема, и ушите.

Респираторно-синцитиалният вирус е изключително заразен и поразява най-малките. Предизвиква възпаление на гърлото, трахеята, белия дроб.

“Трите грипни вируса, които ще предизвикват епидемията в Северното кълбо тази зима, са А/Калифорния (H1N1), А/Швейцария (H3N2) и В/Пукет. Сред тях нов е вирусът “Швейцария”, за който може да се очаква да бъде водещ, но все още липсват данни”, обясни държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Грипът личи по внезапното начало – човек е силно отпаднал, с болки в ставите, мускулите, очите, висока температура. Заболяването засяга целия организъм за разлика от обикновените дихателни инфекции, и изисква сериозно отношение, каза д-р Кунчев. Най-важното е болният да остане у дома особено в началния период – човек е най-заразен 2 дни преди появата на симптомите и 2 дни след това, пише Дарик.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009