Нефролози алармират: Зад инсулта често се крие бъбречно заболяване

сряда, 19 юни 2013 г.

Бъбречните заболявания са честа причина за хипертоничните инсулти. Това констатира доц. Емил Кумчев от МБАЛ „Каспела”. По думите на доцента, ако те не се лекуват и диагностицират правилно, после има тежки съдови проблеми. Често обаче пациентите пренебрегват прегледите на бъбреците и това пречи на ранното откриване на заболяването.

„Най-тежките хипертонии са в нефрологията”, твърди още доц. Кумчев.

Бъбречните заболявания при болните от диабет водят до високо кръвно. Затова съветът на специалистите е диабетиците сами да искат преглед на бъбреците. Ако заболяването не се проследи от начален етап, често се стига до диализа.

В МБАЛ „Каспела” се намира единственото частно отделение по „Нефрология” за Южна България. Само в него се лекуват имунни нефрити и се правят по 60 бъбречни биопсии годишно. С подобни заболявания в „Каспела” се лекуват пациенти от градовете от цяла Южна България – Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Девин, Смолян, има дори и от района на Бургас и Поморие.

„При нас никога не връщат пациенти и няма ограничение при използването на апаратурата за дианостициране и преглед.”, заяви началникът на отделението д-р Едуард Тилкиян.

„Нефрология”-та в МБАЛ „Каспела” разполага с два диализни апарата и това позволява спешно да се правят диализи 24 часа в денонощието. То е с трето ниво на компетентност и лекува най-сложните бъбречни заболявания. Разполага с 30 легла и в него работят 8 от най-добрите нефролози.

При постъпване в болницата се заплаща еднократно такса от 50 лева и не се взимат никакви други такси. Всяка стая е оборудвана с климатик и с плазмен телевизор, като достъпа до телевизия е 24 часа безплатен. За сравнение при държавните болнцини потребителските такси за седмица престой се равняват на 42 лева, а за телевизията се плаща на всеки час.

При последващи хоспитализации в отделението по „Нефрология” на МБАЛ „Каспела” таксата се намалява на 25 лева и нищо друго не се взима от пациента.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009