Комар от Гърция носи смъртоносна болест

понеделник, 09 август 2010 г.

Комари, заразени със западнонилска треска, убиха трима души в Гърция за три дни. Това съобщава вестник "Република”, цитиран от БГНЕС. В болниците в северната част на страната са настанени за лечение още десетки пациенти, които чакат диагноза. Смъртността при заболяването е 40%.

Българските лекари вземат проби от болни в инфекциозните отделения у нас, за да изолират вируса и да се запознаят с болестта. “Заради наближаващата опасност у нас лекарите са започнали да вземат проби и от комари, кърлежи и гризачи, за да проучат вируса”, съобщи епидемиологът на здравното министерство д-р Ангел Кунчев.

Мерките са взети, защото в България болни от западнонилска треска никога не са били регистрирани и нашите доктори трудно ще разпознаят вируса. "Той започва като всички останали вируси – с повръщане, висока температура, втрисане. С напредване на болестта се проявяват и специфичните симптоми. Западнонилската треска много бързо засяга мозъчната обвивка и се стига до менингит”, обясни специалистът.

Според него вирусът може да се пренесе в България чрез комарите и чрез туристите, които се връщат от почивка. "Доказано е, че при смяната на климата се наблюдава изместване на тропическите заболявания към нетипични за тях територии”, добави д-р Кунчев.

Карта на Европейския център за контрол на заболяванията показвала още, че редките тропически вируси все по-често се засичат по балканските ширини. Епидемия от западнонилска треска се е разразила в Румъния преди около 10 години, напомни епидемиологът. Над 1000 души са починали от заболяването в САЩ за последните 10 години.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009