Увеличава се броя на заболелите от ентероколит в област Смолян

Увеличава се броя на заболелите от ентероколит в област Смолян

За една седмица в област Смолян са регистрирани 12 случая на ентероколит,съобщиха от РИОКОЗ-Смолян. За периода са регистрирани още 1 случай на хепатит В, 1 случай на скарлатина и 11 случая на варицела.

Ентероколитът е острото възпаление на тънкото черво и се причинява от различни болестни фактори. Съществуват и множество предразполагащи състояния: заболявания на стомаха, жлъчните пътища и жлъчния мехур, на панкреаса, захарен диабет, сърдечна недостатъчност, непълноценно хранене, простуда, прегряване, смяна на климата. Най-голямо значение имат токсичните храни и лекарства, различни бактерии, вируси и гъбички. Болните се оплакват от тежест и подуване на корема и нерядко повръщат. Налице е диария с редки изпражнения, понякога със слуз и кръв. При по-обилни повръщания и диария артериалното налягане се понижава. Кожата става бледовата, а лигавиците и езикът – сухи.

Данните от наблюдаваните от РИОКОЗ – Смолян 8 лекарски практики сочи, че за периода от 2.08.2010г. до 8.08.2010г. са регистрирани общо 12 случая на грип и остри респираторни заболявания. Заболяемостта е 37,71 на 10 000, което е доста под епидемичните стойности .

Вирни се горе