343 души се включиха в профилактичните прегледи, организирани през 2018 година от РЗИ – Смолян

 343 души се включиха в профилактичните прегледи, организирани през 2018 година от РЗИ – Смолян

За поредна година РЗИ – Смолян организира скринингови ехографски изследвания за рак на млечна жлеза и за остеопороза. Инициативите се проведоха в рамките на световни дни на здравето и имаха за цел привличане вниманието на обществеността върху последиците от тези две сериозни заболявания и ползите от тяхната профилактика и превенция.

От ехографското изследване за рак на млечна жлеза се възползваха 198 жени на възраст от 18 до 83 години. Дадени са препоръки за динамично проследяване с ултразвук веднъж годишно на жените с малки кисти ( под 15 мм.) и два пъти годишно при кисти над тези размери. Съветът към дамите с фиброаденоми е да се проследяват два пъти годишно с цел преценка размера и характеристиката на структурата на образуванието.

От възможността да получат оценка на личния си риск от остеопороза се възползваха 145 души. Анализът на данните от измерването сочи, че 107 имат нормална костна плътност. При 31 е установена намалена костна плътност (остеопения) и са препоръчани профилактични мерки, а 7 души са насочени към специалист за консултация и лечение поради наличие на данни за остеопороза.

Чрез ранна диагностика много болести могат да се овладеят, преди да са довели до необратими промени в организма. Профилактичните прегледи са полезни, дори да не се установи заболяване, още повече, че всеки таи в мислите си малко безпокойство около собственото си здраве. Според специалистите всеки човек е добре да поговори с личния си лекар относно факторите, които биха могли да увеличат рисковете от развитие на конкретно заболяване и редовно да го посещава за годишен профилактичен преглед.

Вирни се горе