243 са регистрираните с коронавирус у нас, предлагат да се удължат извънредните мерки до 12 април

243 са регистрираните с коронавирус у нас, предлагат да се удължат извънредните мерки до 12 април

243 са регистрираните с коронавирус у нас. Още един нов случай от София е установен. Това каза проф. Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг. “Четирима пациенти в “Пирогов” са в тежко състояние. Няколко болни във ВМА също са зле”, уточни той и допълни, че няма причина за успокоение.

От Националния оперативен щаб днес ще предложи извънредните мерки да бъдат продължени до 12 април. Те изтичат утре. Според Мутафчийски няма как да се разминем с пика на заболяването. „Има 8 души, които са нетърпеливи да напуснат ВМА, но все още не са се изчистили“, каза генералът. По думите му маски трябва да носят само болните и персонала, който работи в заразена среда. За останалите хора могат да носят маски, ако това ги успокоява, но трябва да знаят, че те не ги предпазват на 100 процента. Хората от Габрово и Плевен са добре, но трябва да се изчистят. Има 7-8 души абсолютно здрави, но с вирус.

Идеята е да не се чака в клинична обстановка да се случи това. Сега можем да си го позволим. Но след време не може да оставим здрави хора да лежат, а болни да умират отпред. В Плевен има 7 случая сега и могат да си позволят този лукс. В Габрово да двама, единият е добре от самото начало. Всички болни, които са в тежко състояние, са със съпътстващи заболявания. Има болници, които са в критично състояние и насочваме даренията натам. Болка в гърдите, упорит задух, посинели устни и темпаратура над 38 градуса са тежките симптоми. Първо пишете за това как хората да се пазят с миене на ръце и дистанция, а след това пишете как млада жена е умряла в Англия без симптоми", препоръча Мутафчийски.

Вирни се горе