Туристи в Смолянско, получават сертификат за преминали „Желязната завеса“

неделя, 28 август 2016 г.

Всеки турист, който е покорил една от новите туристически забележителности „Войнишка вишка“, край Борино, обл. Смолян получава сертификат за преминали „Желязната завеса“. Това се случва на специална церемония, която се провежда на самата вишка, като за целта заплащат символичната сума от 2 лв. „Церемонията включва разяснителна беседа, къде се намират и какво се наблюдава от панорамата, която се открива, както и разхлаждаща напитка. За целта има поставен специален хладилник на вишката“, разясни Белгин Асанов от Сдружение СНЦ Био-Б-Еко, предаде Дарик.

„Войнишката вишка“ се намира, в землището на Буйново, и преди години е служила на граничарите да наблюдават браздата, за нарушители, но след това е била изоставена и полуразрушена. От миналата година, тя е възстановена и вече може да служи в полза на туристите. От панорамната площадка се откриват прекрасни гледки към Високите Западни Родопи, включително и към язовир “Доспат”. Двадесет метровата кула ще е конкуренция на наложилата се през последните години атракция „Орлово око”, край Ягодина. Достъпът до „Войнишката вишка“, е само с високо проходим транспорт и отстои на 7 км. от новоизграденият се Туристически информационен център в Буйново. Тя е издигната, след браздата на българо-гръцката граница.

„Желязната завеса“ е израз, който описва границата, която символично, идеологически и физически разделя Европа на две отделни зони от края на Втората световна война до края на Студената война. През тези години, тази „Войнишка вишка“ е имала сериозно стратегическо значение. От нея се виждало всичко, което мръдне по българо-гръцката граница, в разстояние на десетки километри. Дежурствата са били денонощни.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009