С много иновативни подобрения днес официално беше открит новия зимен сезон в Пампорово

С много иновативни подобрения днес официално беше открит новия зимен сезон в Пампорово

Инвестициите в курорта Пампорово през тази година са над 10 милиона евро

За пореден път Пампорово откри сезона първи с най-добри условия – със сняг и ски писти, много туристи и любители на белите спортове.

На официалното откриване днес присъстваха домакините на “Пампорово” АД Цветелина Бориславова-мажоритарен собственик на дружеството и изп.директор Мариян Беляков, министърът на спорта Красен Кралев, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, евродепутатът Владимир Уручев, областният управител Недялко Славов, кметовете на Смолян и Чепеларе -Николай Мелемов и Славка Чакърова.

"Инвестициите в курорта Пампорово през тази година са над 10 милиона евро, съобщи Цветелина Бориславова. За новия зимен сезон туристите ще могат да се радват на влизането в експлоатация на новия 4-седалков лифт, който замени стар влек „Двата моста“ в местността Малина. Новият лифт ще е с дължина 1300 метра, денивелация 377 метра и капацитет 2000 човека на час. Пампорово АД закупи и две нови снегоутъпкващи машини. С тях курортът вече разполага с 3 от най-модерните машини за снегоутъпкване в света, каза Бориславова. А сливането на двата курорта Пампорово и Мечи чал се надява да стане факт още следващата година, допълни Цветелина Бориславова. Традиционно както всяка година, Пампорово АД инвестира и в увеличение броя на оръдията за изкуствено заснежаване на пистата, с което те наброяват вече 200. Това ще осигури още по-добра и плътна снежна настилка, обезпечавайки със сняг 90% от пистите в курорта.

“За новия сезон е направена и последната актуализация на пропускателната система Axess с най-ново поколение софтуер и настройки. Съществуващият от три сезона фън парк, ще продължи да развива третата си линия за начинаещи. Курорта става все по-силен”. Това каза изп.директор на Пампорово АД Мариян Беляков. Повечето инфраструктурни проблеми вече са решени и курорта е много по-привлекателен за всички туристи, посочи още Беляков и пожела успешен сезон,безаварийно каране по белите писти в Пампорово и Весели празници.

"България може да се развива като успешна туристическа дестинация. Това каза Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма. Потвърждение за това са фактите, че курорта е изпратил един много успешен зимен сезон 2014/2015 година, като близо 55 000 души от туристите или около 77 % са били българи, което е един изключителен успех. Оптимистични са прогнозите за зимния туристически сезон. Резервациите вървят много добре, надяваме се сезонът да бъде поне толкова добър, колкото миналия, прогнозира Ирена Георгиева. Очакванията са да се затвърдят традиционни за зимния ни туризъм пазари като Турция, Гърция, Румъния, посочи заместник-министър Георгиева. Тя съобщи още, че продължава да се работи за визовите облекчения за туристите от Турция. Очакванията за турския пазар са не само да се запазят позициите, но и да се отбележи нов ръст през тази зима.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който бе официален гост на откриването на зимния сезон в Пампорово заяви, че Министерството на младежта и спорта подкрепя развитието и популяризирането на зимните спортове в България, защото освен голямо значение за туризма и икономиката на страната, те имат своя безспорен принос за физическото и здравословното състояние на децата и подрастващите". „Фактът, че тук има толкова много приятели на зимните спортове и на туризма, показва, че Пампорово е един от най-добрите курорти на Балканите. Условията, които предлагате, са предпоставка Пампорово да бъде избран за домакин на два старта от Европейската купа по ски алпийски дисциплини при жените, които ще се проведат през февруари. Освен това Пампорово ще бъде домакин на конгреса на професионалните ски учители „ИНТЕРСКИ” през 2019 г., което е изключително признание за курорта“, заяви министър Красен Кралев. „Искаме да изградим тук високопланинска спортна база за целогодишна подготовка на българските спортисти, подобна на тази на Белмекен. Моят екип работи усилено в посока привличане на инвеститор за проекта. Да не забравяме, че Пампорово е не само зимен, а и летен курорт и предлага целогодишно прекрасни условия, от които българските спортисти трябва да се възползват“, категоричен бе Кралев.

С уникална демонстрация на спасителни действия днес в грандиозното откриване на ски сезона се включи хеликоптерът на застраховка “Активна грижа”. Спасителните екипи на първата по рода си у нас застраховка, която предлага въздушен медицински асистънс, показаха как действат в реална ситуация, в която има тежко пострадал човек. В акцията се включи и Планинска спасителна служба към Българския Червен кръст. В активният зимен сезон хеликоптер на „Активна грижа“ ще бъде на разположение в зимните курорти, за да реагира незабавно при възникнали инциденти на пистата и в планината.

През целия сезон в Пампорово ще се случват много интересни събития, като акцента в програмата е домакинството на Европейската купа по ски за жени на 9 и 10 февруари. В края на февруари ще се проведе шестото издание на уникалното зимно байк състезание Winter Bike Duel 2016, а през март курортът ще е домакин на Pamporovo Freestyle Open – кръг от Световния сноуборд тур с най-престижния ранг – 5 звезди на ТТР, допълниха от дружеството.

Утре, 20 декември цената на лифт-картата ще бъде промоционална – 39 лв. След това курорта влиза в нормалния ценови режим на лифт-картата – 53 лв.

Още снимки “В обектива” – http://www.smolyannews.com/gallery/pamporovo-otkri-sezona-s-nay-dobri-usloviya - za-ski

Вирни се горе