Родопите отново стават сцена на Фестивала на киселото мляко

сряда, 21 септември 2016 г.

От 22 до 25 септември родопското село Момчиловци ще се превърне в българо-китайски културен център за втора поредна година

21 септември 2016 г., София – Родопите отново стават сцена на международния Фестивал на киселото мляко култура и традиции, който среща българската и китайската култура за втора поредна година в село Момчиловци, Община Смолян. След успешното първо издание на Фестивала тазгодишното четиридневно събитие ще продължи мисията си да популяризира българските традиции за производство на кисело мляко и сирена, богатството на фолклора, обичаите и автентичните занаяти, както и да запознава гостите с аспекти на китайската култура.

Международният фестивал се организира от Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай, китайската компания Bright Dairy, „Деми Травел“ ЕООД, с подкрепата на Министерство на туризма, Община Смолян, село Момчиловци, Swagbag.eu и „Тодоров“ АД. Bright Dairy и Българският център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай активно работят за популяризиране на село Момчиловци и киселото мляко в Китай като символ на дълголетие, чрез което създават условия за превръщане на селото в атрактивна туристическа дестинация.

Официалното откриване на Фестивала на киселото мляко ще се проведе от 15:00 ч. на 23 септември. Същата вечер жителите и гостите на Момчиловци ще бъдат очаровани от спектакъла на фолклорен ансамбъл „Българе“ и представлението на Театъра на сенките от световноизвестната китайска артистка Сюесюе Чън. Акцент в програмата на Фестивала е и Вторият националнен конкурс за красота „Мис Родопи“ 2016, който ще се проведе на 24 септември. Победителката в престижния форум ще спечели 3000 лв. и ще стане рекламно лице на китайското кисело мляко „Момчиловци“. Победителката и подгласничките ще получат възможност да посетят Китай в рамките на Програма за полуляризиране на българското кисело мляко и неговите уникални свойства. След конкурса фестивалната програма продължава с вечерен концерт с участието на Нелина и рок група „Атлас“.

И тази година Фестивалът се фокусира върху тайните за приготвянето на най-вкусните млечни продукти, а Родопа планина ще бъде огласена от най-добрите фолклорни ансамбли и групи, които ще представят красотата на народната песен. За доброто настроение на гостите са предвидени кулинарни състезания и изложения, конкурси и изложби. Всеки фестивален ден ще има изложение на местните производители на млечни продукти, дегустация на домашно приготвени кисело мляко и сирена и народно веселие на площада с фолклорни групи от Родопите. Китайската култура и изкуство пък ще бъдат представени от китайския художник Лян Джън, който ще рисува своите феноменални 3D изображения върху стена от къща в Момчиловци.

Любителите на кулинарното изкуство ще могат да се насладят на Пътуващия кулинарен театър на Ути Бъчваров и да се запознаят с традиционното китайско кулинарно изкуство „карвинг“, представено от Ци Тан. Творбите от Конкурса за детска рисунка на тема „Киселото мляко в моя дом“ и Фотоконкурса „Природата и киселото мляко – здраве и дълголетие“ ще красят пространството пред площада на с. Момчиловци, а победителите ще бъдат наградени в последния фестивален ден.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009