Пампорово става СПА-дестинация

Пампорово става СПА-дестинация

Нов водопровод ще захранва курорта с минерална вода

Пампорово има уникалния шанс да се превърне в целогодишна СПА-дестинация. Това ще стане възможно след като Министерството на финансите отпусна 2,5 млн. лв. за рехабилитация и доизграждане на водопровода за минерална вода от село Беден до Девин. Дебитът, който няма да се използва, може да бъде доведен до ски курорта и това да се случи в срок до две години като за целта ще са нужни нови 2,5 млн. лв. Това обясни председателят на Българския съюз по балнеология и СПА (БУБСПА) Стефан Шарлопов по време на третия годишен конгрес на организацията в курорта “Св. св. Константин и Елена”.

Борихме се като съюз за този водопровод 10 години, на колкото тази година стана и БУБСПА, обясни Шарлопов и подчерта, че след дългогодишните усилия премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са разбрали важността на проекта и са му дали зелена светлина. До края на годината ще можем да се похвалим и с финализиране на водносъбирателното съоръжение за минерална вода в Сандански. От него ще могат да черпят всички хотели, които сега плащат, но не винаги могат да ползват минерална вода заради кражби и хитрувания, обясни Шарлопов.

Липсата на добре подготвени кадри, които да покриват минималните изисквания в Наредбата за СПА центровете към Закона за туризма, е основната причина в момента само една четвърт от съществуващите балнео, СПА и уелнес центрове да получат сертификат за упражняване на дейността си. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева, която взе участие в третия годишен конгрес на БУБСПА в Световния ден на туризма. От 260 центъра у нас едва 106 са подали заявления за сертифициране, а 67 са одобрени от комисията като отговарящи на условията, обясни тя. Георгиева обаче припомни, че регистрацията е доброволна и тече едва от август насам, така че е възможно и нови центрове да подадат документи. Тези, които не отговарят на условията за квалификация на персонала, оборудване, архитектура и предлагани услуги, не могат да се рекламират като СПА. Дълги години се борихме срещу превръщането на България в менте СПА дестинация, обясни председателят на БУБСПА Стефан Шарлопов и допълни, че обнародваната през февруари наредба ще попречи на това бай Иван с едно джакузи в мазето и баба Пена, която прави масажи между картофите да се наричат СПА.

Вирни се горе