Жълт код заради силен вятър е обявен в цялата страна

Жълт код заради силен вятър е обявен в цялата страна

Днес в цялата страна е обявен жълт код за опасни метеорологични явления, съобщиха от сайта на Националния институт по метеорология и ходрология към БАН.

Жълт код е обявен заради силен вятър, а в областите – Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра и Добрич – и заради гръмотевична активност. В тези области ще духа силен (15 – 20 м/сек.) вятър от юг-югозапад, който следобяд рязко ще смени посоката си от запад-северозапад. Ще се развие купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевична дейност и условия за градушка.

Във вторник и сряда повишението на температурите ще продължи. Ще бъде с променлива облачност и приятни пролетни температури, най-често от 14 до 19 градуса, на места до около 20. Минималните след вторник също ще се върнат към положителните си стойности, през повечето дни от около 3-4 до 8-9 градуса. По-късно през деня над страната ще преминава атмосферно смущение. Вятърът ще се усили от западна посока, облачността ще се увеличи и на места ще превали и прегърми.

В сряда ще има променлива, по-често значителна облачност, почти без валежи. Минималните температури ще са между 3° и 8°, а максималните между 14° и 19°. В четвъртък облачността ще се вплътни, от запад ще започнат валежи от дъжд. През нощта срещу петък валежите ще се активизират, а в петък ще обхванат цялата страна, но следобяд от запад ще отслабват и спират.

Вирни се горе