Жълт код за валежи от сняг над западната и дъжд над източната половина от България е обявен за днес

понеделник, 19 ноември 2018 г.

Жълт код за валежи от сняг над западната и дъжд над източната половина от България е обявен за днес от НИМХ. До вечерта обаче на повечето места ще спре да вали, а във вторник и дневните температури леко ще се повишат и снежната покривка на повечето места ще се стопи. В сряда се чака ново застудяване и валежи от сняг.

В сутрешните часове в централните райони на Северна България е възможно да се образуват поледици. Пътната обстановка е усложнена и от АПИ предупреждават шофьорите да тръгват с автомобили подготвени за зимни условия. На проходите “Шипка” и “Петрохан” е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета.

Още преди обяд от югозапад валежите ще отслабват до вечерта и ще спрат, най-късно привечер в Североизточна България. Вятърът ще е умерен, в Източна България до силен, като през деня ще се ориентира от северозапад.

Минималните температури ще са между минус 1 и 4 градуса, в Източна България – до 12 градуса. Максималните температури в крайните югозападни райони, Горнотракийската низина и по Черноморието ще са между 9 и 14 градуса, в останалата част на страната – предимно между 1 и 6 градуса.

Над планините до сутринта ще бъде облачно, на много места с валежи от сняг, под 1700-1800 метра – от дъжд. Още преди обяд от запад валежите ще спират, облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно в планините в Източна България. Вятърът ще е силен до бурен, но през деня ще се ориентира от югозапад и ще отслабва. Температурите още ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 5 градуса, на 2000 метра – около минус 1 градус. Във вторник сутринта ще е студено, но през деня вятърът ще се ориентира от югоизток, ще се усили и температурите ще се повишат – максималните ще бъдат между 5 и 10 градуса, в Горнотракийската низина и източните райони до 14-16 градуса. Само в северозападните райони, където ще се задържи снежна покривка, а югоизточният вятър ще е слаб, ще остане с температури близки до 0 градуса. Още сутринта в югозападните райони ще завали дъжд, до вечерта валежите ще обхванат по-голямата част от страната, а през нощта срещу сряда ще се усилят. В сряда в повечето райони ще вали дъжд, валежите ще са значителни по количества, а на места в Южна България ще са придружени с гръмотевици. Сняг ще превалява на отделни места в Северозападна България, а по-късно през деня и в Предбалкана. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще се усили и отново ще нахлуе студен въздух.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009