Защо кризата заобикаля империята на Ирена Кръстева?

петък, 16 септември 2011 г.

За разлика от повечето български вестници, изданията, които официално или неофициално принадлежат на групата около Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, вървят доста добре. Печалбата на „Телеграф” е малко над 1.5 млн. лв. срещу 153 хил.лв. загуба през 2010г., а при „Монитор” съотношението е 596 хил.лв. към 237 хил.лв. Заради високи тиражи и повече рекламни карета и издателят на „Уикенд”, “Ню медиа груп”, удвоява печалбата си: от 400 хил.лв. на 940 хил.лв.

В. ”Телеграф” е и най-тиражният всекидневник със 110 хил. екзепляра дневно. Зад него остават „Труд” (60 хиляди), „Стандарт” (40 хиляди), „Дума”, „Сега”, „Новинар”, „Монитор” и „Земя” се движат около 7-хиляден тираж. По-близо до дъното са „Атака” (6 хиляди) и „Дневник” (4 хиляди). Седмичниците „168 часа” и „Капитал” са съответно с тираж 40 хиляди и 10 хиляди. Най-тиражният вестник сред жълтата преса е „Уикенд” с 260 хил.бройки, следват „Шоу” и „Галерия” с по 105 хиляди.

Фантоми купуват вестници на едро

Според медийния експерт Иво Инджов КЗК може да осигури прозрачност на медийната собственост, тъй като законодателните промени от края на 2010г. задължиха пресата да разкрива своите действителни собственици до физически лица. Но… с малки изключения. Още не е отразено например кой е придобил през 2009 г. дела от 50% на Недялко Недялков, единия от двамата бивши собственици на в. „Уикенд”.

Според публикации в пресата ”Уикенд” вече е част от “Нова българска медийна група” на Ирена Кръстева и е свързан с банкера Цветан Василев. Изданието отрича подобни връзки. Иво Инджов припомня първоначалната експанзия на “Нова българска медийна група”. Групировката, собственост на майката на Пеевски Ирена Кръстева, е финансирана с кредити от Корпоративна търговска банка. Банката е с мажоритарен собственик Цветан Василев. Според „Медиапул“ банката минава за близка до кръгове от ДПС, но Василев отхвърля тези твърдения.

“Нова българска медийна група” притежава телевизия ББТ и 100% от дружествата, които издават „Телеграф”, „Монитор”, „Политика”, „Меридиан мач”, „Засада”. Според публикации Ирена Кръстева притежава и Тв 7, „Шок”, „Контра”, сайтовете „Блиц” и „Всеки ден” , както и най-новия едноименен всекидневник. Но по-същественото, посочва Иво Инджов е, че Кръстева и Василев са съсобственици в ИПК Родина – най-голямата печатница на Балканите и притежават две големи разпространителски фирми. Според Иво Инджов, ако става дума за медиен монопол, той трябва да се търси най-вече в разпространението на вестниците в България.

Кръстева с имунитет срещу кризата?

Според справка за структурата на собствеността на българските вестници, изготвена от експерта, кризата заобикаля изданията на Ирена Кръстева. През 2009г. двете водещи дружества на “Нова българска медийна група” отчитат печалба. Традиционните издания са в криза – тиражите им падат, рекламата се свива, а загубите растат. Освободените ниши се заемат от по-агресивни и нетрадиционни вестници, които вдигат тиражите си и превръщат загубите в приходи, обобщава Иво Инджов.

Дали тези тенденции са резултат на конгломератна концентрация и на медиен монопол? Предстои да чуем отговора на Комисията за защита на конкуренцията. А този отговор е важен, защото свръхконцентрацията и непрозрачността на медийната собственост са вредна среда за независимата преса и медийното разнообразие. Затова и по правило една демокрация не допуска медийна концентрация, която надвишава разумните граници и задушава пазарната конкуренция.

Източник: LiveBiz

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009