Втори национален протест ще се проведе днес

Втори национален протест ще се проведе днес

Хиляди български граждани ще излязат на национален протест днес. Той е под мотото “Да запалим монополите” и ще изкара на улицата протестиращи от цяла България за поредна неделя.

Протестиращите настояват за: Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители, клиенти на ЕРП-тата, топлофикация и ВиК до установяване легитимността на сметките. Те искат ЕРП-тата да преминат в ръцете на държавата и премахване на всички посредници, като НЕК поеме техните функции. Искат и разсекретяване на всички договори на производители на електрическа енергия за вътрешния пазар и разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и гражданите.

“Не искаме служебно правителство. Искаме създаване на програмен кабинет”, заявиха протестиращите след оставката на правителството на Бойко Борисов, която дойде именно след безпрецедентните протести в цяла България. Стотици хиляди българи всяка вечер скандираха “Оставка”, “Мафия” и “Бойко, отивай си”.

Преди дни се проведе заседание при президента, на което се водиха консултации за Обществен съвет. Протестиращите припомниха част от исканията си пред президента Плевнелиев и станаха и напуснаха съвета. “Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим. Излизаме, за да се борим до край”, заяви пред вратите на президентството Ангел Славчев.

След излизането им, той изчете цялата декларация с исканията на протестиращите. Сред тях е да не се разпуска парламентът и да има програмно правителство. Той повтори на няколко пъти, че няма да предадат народа и призова за участие в националния протест в неделя.

В събота, 2 март, се проведе Втора кръгла маса, организирана от част от протестиращите. На нея те се обединиха около искането да не се разпуска парламентът и да бъдат приети промени в Изборния кодекс.

Протестите се организират в социалните мрежи и ще се проведат в цялата страна.

В София началото е от 11.00 часа. Ще потеглят два лъча – един от Орлов мост и един от сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Протестиращите срещу монополите и високите сметки ще настояват Народното събрание да продължи работата си и да приеме промени в Изборния кодекс. В протеста ще се включат и българи в чужбина.

Вирни се горе