Удължават учебната година, баловете - през юли

Удължават учебната година, баловете - през юли

Учебната година вероятно ще се удължи за сметка на месец юни и малка част от юли. Това каза днес по bTV министърът на образованието Красимир Вълчев и намекна, че се очаква и абитуриентските балове да са през лятото.

“Всеки трябва да има нагласа, че карантината вероятно ще продължи и родителите не могат да планират почивки през юни”, коментира министърът и препоръча всички да се настроят за повече учене през лятото.

Ако нормалната учебна дейност се възстанови до 21 април, отучването ще е минимално, успокои Вълчев. При всяко положение през летните месеци ще се предоставят варианти за извънкласни занимание и дейнсоти в центровете за подкрепа на личностното развитие, които в момента също не работят.

Матурите рано или късно ще се проведат, но в никакъв случай онлайн, защото учениците не са в равнопоставена среда, каза още Вълчев. В изпитите няма да се включва материал, който не е преподаван в училище, гарантира той и коментира, че е рано да се мисли изобщо за отпадане на външно оценяване или матури. За такъв вариант може евентуално да се говори при много голямо удължаване на извънредните мерки.

Проблем може да има за зрелостниците, които кандидатстват в чужди висши училища. Там трябва съгласуване, посочи министърът.

Той призова директорите на училища да окуражават и подкрепят родителите при провеждане на дистанционното обучение на децата у дома.

Вирни се горе