Синоптиците: На Нова година очакваме сняг

Синоптиците: На Нова година очакваме сняг

Коледата ни не е бяла, времето е необичайно топло и снежинките са само мираж. Но така ли ще остане?

До вторник ще се радваме на сравнително топло време със слънчеви часове, но на Нова година ще видим дълго чакания сняг, информира Нова ТВ.

През нощта срещу вторник с ориентиране на вятъра от североизток ще започне да застудява, а облаците ще се увеличават. В последните два дни от годината ще е студено като в сряда вече ще започне да прехвърча и сняг, а на 31 декември на повече места се очаква да вали сняг.

А трябва ли да ни тревожи липсата на сняг по Коледа?

Само за една година в рамките на един и същи сезон метеорологичната обстановка е коренно различна. Разликата между температурите и валежите в двете поредни зими синоптиците обясняват с цикличността на времето, цитирани от Нова ТВ.

И докато за градските жители липсата на сняг е бонус на времето, за любителите на зимните спортове отсъствието на снежна покривка е проблем. На Витоша тази гледка не е изключение. Вместо да карат ски, някои родителите използват пистата за разходка с бебешки колички.

Липсата на сняг по това време на годината не е причина за притеснение, твърдят синоптиците.

Учените са открили, че се намираме в 60-годишен период, в който се увеличава средната температура на Земята.

За да има глобално изменение на климата трябва да се промени скоростта на въртене на Земята, да се измени слънчевата активност или разпределението на сушата и водната повърхност. Нито една от тези предпоставки не е налице. Ако погледнем от по-оптимистичен ъгъл – липсата на студ и сняг в края на годината има и плюсове.

Поне засега травмите от падане на заледени повърхности се отлагат. Възможно е сметките за отопление да не са толкова високи, колкото миналата година. Грипът няма да ни мори по празниците.

Вирни се горе