През лятото може да започне ваксинацията срещу коронавирус и на деца

четвъртък, 06 май 2021 г.

Скоро ще имаме един милион ваксинирани. Заедно с преболедувалите ще имаме около 1,5 милиона души щит срещу вируса.

Това стана ясно от брифинга на здравния министър Костадин Ангелов. Вече сме на 20-то място в Европа по заболеваемост, продължаваме да държим второто място по смъртност.

Вече имаме спокойствие в лечебните заведения, подчерта той. 13 216 са заразените медици от началото на пандемията.

Най-предпочитаната ваксина у нас е тази на “Пфайзер”. В момента има достатъчно ваксини, изтъкна здравният министър.

Излизаме от третата вълна, е изводът на Костадин Ангелов. Важно е ваксинационният процес да продължава в същото темпо, предупреди той. Мерките ще са неприятен спомен, според него, но това ще е при максимално ваксинирани.

Според него брифингите за пандемията трябва да продължат и при служебното правителство.

Професор Тодор Кантарджиев на свой ред посочи ,че коронавирусът мутира по-малко от вируса на СПИН и на грипа. У нас се следи внимателно процеса на мутации. Британският щам е 100% в България. Засега няма от другите щамове. Проф. Кантарджиев все пак препоръча връщащите се от други държави в България да не събират веднага роднини и приятели, а да изчакавт десет дни и тогава да празнуват.

От думите на директора на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов стана ясно, че през юни – юли може да започне ваксинацията на деца над 12 години. В отговор на въпроса на News.bg той посочи, че ЕМА прави оценка на ваксината на “Пфайзер” за прилагането й за децата на възраст между 12-17 години. През юни се очакват първите резултати от клиничните проучвания. По това време се очакват резултатите от проучването на “Модерна”. В следващите месеци ще има много повече данни, поясни Кирилов. От средата на месец юни може да започне ваксинацията на децата с “Пфайзер”, а през юли и с “Модерна”.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009