Първанов заплаши с вето пенсионни промени от 2012 г.

Първанов заплаши с вето пенсионни промени от 2012 г.

Аз не изключвам да бъде наложено вето върху едно законодателно предложение, което включва увеличаването на пенсионната възраст от следващата година, заяви пред журналисти президентът Георги Първанов. Преди да вземе окончателното си решение дали ще наложи вето, държавният глава ще проведе консултации със синдикатите и работодателите и ще чуе мотивите на правителството, предаде БГНЕС.

Първанов изложи редица аргументи защо изтеглянето на пенсионната реформа от догодина (вместо да започне от 2021 г., както е планирано) няма да е правилен ход на правителството. Той изтъкна, че “намерението за увеличение на пенсионната възраст от следващата година е в противоречие с договорените параметри на пенсионната реформа една година по-късно, при това е направено по един начин, който трудно може да бъде приет”.

Ускоряването на пенсионната реформа бе обявено неофициално първо от финансовия министър Симеон Дянков и след това обяснено от неговия заместник Владислав Горанов – без да е съгласувано със социалните партньори. Промяната ще бъде внесена от депутати от ГЕРБ, за да се избегне обсъждане в Тристранния съвет.

“Това показва, че държавата е непредсказуема, непоследователна при определянето на правилата в социалната политика и аз мисля, че това силно ще ерозира доверието към държавността в синдикати, работодатели и най-вече в гражданите”, категоричен е държавният глава.

Според него не е редно да се противопоставя една социална или възрастова група на друга. “Тезата – “ще вземем от едните, за да дадем на другите” не е работеща и не е държавническа”, коментира Първанов.

Той споделя и съмненията на финансовите експерти, че този ход може да доведе до сериозен приток в бюджета припомни, че към момента такива ресурси не са предвидени в държавния бюджет. “Като една бюджетна кръпка това би могло да се приеме като тълкувание, но като дългосрочен ефект аз не вярвам да се получи. Самият финансов екип на правителството не излиза с лицето си, а прави този ход чрез подставени лица, чрез депутати. Това също подсказва, че те самите разбират нередността на едно подобно действие”, каза още Георги Първанов по повод намерието на управляващите поправката за вдигане на пенсионната възраст да бъде внесена от депутат между първо и второ четене на Закона за бюджета за ДОО.

Според президента излизането на синдикатите от Националния съвет за тристранно сътрудничество, чието намерение вече бе оповестено, ще накърни сериозно социалния диалог. КНСБ и КТ “Подкрепа” вече обявиха решението си да напуснат тристранката.

“Този диалог далеч преди сегашното правителство има своите правила и аз наблюдавам как вече близо две години и половина той се движи на ръба, имам чувството, че сега ще се прескочи оттатък и много трудно ще може да се възстанови доверието между синдикати и правителство”, каза президентът.

Вирни се горе