От 1 юли цената на тока щяла да е приемлива

вторник, 26 март 2013 г.

Либерализирането на пазара на електроенергия няма да се отрази положително като цена за битовите потребители, обясни днес на журналистиновият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова.

“И в момента всеки от нас може да излезе на свободния пазар, но реално няма търговци, които могат да обслужват битови клиенти – за това са необходими инвестиции в специална техника и изпълняване на много изисквания, които ще доведат дори до по-висока цена”, смята Харитонова.

Тя посочи, че иска да ги види тези търговци, които били готови да поемат битовите потребители.

Но е категорична, че цените за бита от 1 юли ще бъдат приемливи.

“Първото, което трябва да направят, това са потребителите на средно напрежение, и това нещо трябва да се случи”, каза Харитонова.

Тя призна, че “юнашки” е обещала на министъра Аксен Василев, че до 15 април ще е готово обновяването на правилата за търговия с електрическа енергия и привеждането им в съответствие със закона от 17 юли миналата година. “Но това е малко юнашко обещание. Да се надявам, че ще го изпълня”, каза Харитонова, по повод либерализирането на пазара на електроенергия и създаване на истински условия за търговия.

Все пак тя смята, че от 1 юли тази година цената на електроенергия за бита ще бъде “приемлива”.

ДКЕВР ще се произнесе за цената на природния газ на закрито заседание на 28 март. А днес на открито заседание беше обсъдено предложението на “Булгаргаз” за промяна в цената на газа от 1 април.

Компанията предлага синьото горива да поевтинее с 3.22%. От държавния регулатор настояват за по-голяма отстъпка – близо 4%. Обсъждат се и възможности за спад в цената на парното, макар че досега тази цена не се е променяла в случаите, при които промяната в стойността на газа не се е изменяла с повече от 5 на сто.

Източник: Vesti.bg

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009