Какви са правата ви, ако полетът ви е анулиран

сряда, 25 март 2020 г.

Кризата с коронавируса променя много планове за пътувания. Научете какви са правата ви, ако полетът ви е анулиран, не ви е позволено или не искате да пътувате

Голям брой страни от ЕС са въвели ограничителни мерки за борба с епидемията от коронавирус. Те включват ограничения за пътувания, налагане на карантинни зони и пълно затваряне на региони. Мерките имат сериозно отражение върху транспортния сектор.

На 18 март Европейската комисия представи подробни напътствия, които целят да гарантират, че правата на пътниците се прилагат по един и същи начин из ЕС.

Какво се случва при анулиране на полет?

Авиокомпаниите, които анулират полетите си, имат задължението във всички случаи да предложат на клиентите си избор между три алтернативи:

Възстановяване на заплатеното

Пренасочване към друг полет при първа възможност

Пренасочване на по-късна дата по избор на пътуващия

Ако изберете да пътувате при първа възможност, имайте предвид, че може да Ви се наложи да чакате дълго поради ограничения брой полети, които в момента се осъществяват вследствие на мерките на държавите в ЕС срещу вируса.

Имам ли право на хотел и храна в случай на анулиране?

Авиокомпаниите имат задължение да предлагат безплатна храна, напитки и настаняване в хотел на онези пътници, които изберат при анулиране на полет да пътуват при първа възможност.

Имам ли право на компенсации?

Пътниците имат право на компенсации, ако техният полет е анулиран по-малко от две седмици преди датата на заминаване, освен ако не са в сила “извънредни обстоятелства”. Това изключение може да бъде приложимо в случая с епидемията от коронавируса, тъй като мерките на официалните власти възпрепятстват нормалната дейност на авиокомпаниите.

Какво ще се случи, ако искам да се откажа от пътуването?

Ако се откажете от пътуване по собствена инициатива, възможностите да си възстановите средствата зависят от условията, при които сте закупили билета си. Свържете се с авиокомпанията и потърсете информация.

В Европейския съюз всички, които пътуват със самолет, влак или кораб, разполагат с права като пътници и се ползват от защита.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009