Генералите на Саддам създадоха пъклената групировка "Ислямска държава"!

 Генералите на Саддам създадоха пъклената групировка "Ислямска държава"!

Д-р Мохд Абуаси: Очаквам още атентати във Франция!

Мохаммад Али Ал Хаким произхожда от прочут род на шиитски богослови, водещ началото си от пророка Мохамед. Наричат ги “свещеното семейство”. Неговият дядо – Сейд Мъхсен Ал Хаким (1889-1970), е бил върховен аятолах на всички шиити по света. При режима на Саддам Хюсеин хиляди членове на фамилията са избити. Седем от най-близките роднини на Мохаммад намират смъртта си в баасистките затвори. След свалянето на Саддам родът Ал Хаким заема водещи позиции в управлението на днешен Ирак. Негови членове са начело и на една от най-големите партии – Върховен Ислямски съвет на Ирак.Мохаммад Ал Хаким е роден в Багдад през 1934 г. Идва в България през 1960 г да учи икономика и се жени за българка. Има двама синове – Семир и Марио. През 1969 г. Ал Хаким се връща в родината си и става началник-отдел в Министерството на икономиката. Пет години по-късно идва обратно в България. Работи като говорител в “Радио и телевизия”, преводач във Външно министерство, “София прес” и профсъюзни школи. Превеждал е на арабски списанията “България днес” и изданието на българските профсъюзи. Бил е прессекретар в посолствата на Ирак, Ливан и Кувейт у нас.

Г-н Ал Хаким, къде са корените на избухналата сунитско-шиитска война? Всъщност откъде изникна “Ислямска държава” (ИД)?

Отношенията между сунити и шиити открай време са били обтегнати. Сунитите винаги са искали да бъдат на власт и не са позволявали на шиитите да управляват. Те смятат, че шиитите не са истински мюсюлмани и се отклоняват от исляма. Голямата промяна в региона настъпи след 2003 г., когато американците окупираха Ирак и свалиха Саддам Хюсеин. Балансът на населението в Ирак е в полза на шиитите, които са 65 на сто. Затова те спечелиха изборите и бе съставено коалиционно правителство. Ощетени ли бяха сунитите при новото статукво? Според мен не – те взеха под свой контрол много министерства и учреждения. Властта навсякъде се разпределяше по квоти – сунити, шиити, кюрди, християни, туркмени, арменци. По конституция президентът е кюрд с двама вицепрезиденти – сунит и шиит. Премиерът е шиит, но останалите министерства се определят пак по тези етно-религиозни квоти. Навсякъде службите се раздаваха на този принцип – от министъра до чистачката.

Защо се провали този модел?

Сунитите решиха, че балансът е нарушен с шиитската вълна в Близкия Изток. Каква е тази вълна? В Иран 90% от 80-те милиона население са шиити. Богата държава с много петрол и полезни изкопаеми. В Сирия правителството на Башар Асад е шиитско /алауитско/. Половин Ливан също е шиитски, в Ирак те са мнозинство, в Йемен също шиити овладяха властта. При това положение Саудитска Арабия и монархиите от Персийския залив – с подкрепата на САЩ и мълчанието на Европа – стигнаха до извода, че идва шиитска вълна, при която сунитите са ощетени и трябва да ги защитят. Именно саудитците организираха бунта срещу шиитското управление на Ирак. Въстанието започна през 2006 г. в Рамади, който нарекоха “градът на протестите”. Тогава те развяха не знамената на Ирак, а тези на “Ал Кайда”. От тези въоръжени стълкновения тръгна веригата от събития. Фактически ДАЕШ /арабската абревиатура на ИД – б.р./ не съществува. Защо се наричат “Ислямска държава в Ирак и Сирия”? В Сирия 80 на сто от населението е сунитско, както и в Западен Ирак. Те искаха да направят независима сунитска държава с подкрепата на Саудитска Арабия, с оръжие и пари. Тогава възникна и понятието ДАЕШ. Фактически всички, които воюват там в момента не са чужденци, а хора от Западен Ирак. Например техният главатар Абу Бакр ал-Багдади е от град Самара.

Полевите командири и полицаите, както и военачалниците – това е старата армия на Саддам Хюсеин под ново име. Подкрепят ги саудитците и петролните монархии от Залива. Уахабитското кралство е много влиятелна сила, която поддържа тесни връзки със САЩ и Европа. Топлите им отношения се дължат на икономически интереси, не на нещо друго. Вашингтон и Брюксел знаят, че Саудитска Арабия открай време е център на радикалните ислямисти, но са оплетени чрез огромни пари и интереси. Няма една страна в Персийския залив, в която да няма американска, британска и френска военни бази. Местните елити плащат на Запада да ги защитава, тъй като те са шепа хора, но затова пък изключително богати.

Всяка година страните от Залива сключват оръжейни сделки за десетки милиарди долари с американски и европейски фирми

US военната база “Ал Дахран” в Саудитска Арабия е на пълна издръжка от домакините. Уахабитите им казаха: “Елате да ни защитите от шиитите”. В Лондон най-големите хотели, заведения, магазини и фирми са арабски. Арабското лоби има могъщо влияние – техните милиарди стоят в американските и европейските банки. Ако арабите ги изтеглят, ще настъпи катастрофа за западните икономики.

Американците не осъзнаваха ли, че тяхното нашествие в Ирак през 2003 г. ще обърне баланса между сунити и шиити и ще предизвика нови конфликти?

През 2004 г. вицепрезидентът Джо Байдън предложи Ирак да се раздели на три държави – кюрдска, сунитска и шиитска. Идеята му бе отхвърлена от всички. Сунитите искат да воюват и да завладеят целия Ирак. Западната част, където живеят, няма петрол. Там е пустиня и беднотия. Една хипотетична сунитска държава ще бъде бедна и ще разчита само на саудитските пари.

"Ислямска държава" успя да отвоюва голяма територия и да извърши самоубийствени атентати в цял свят. Засилва ли се заплахата?

Тези, които създадоха ДАЕШ, паднаха в капан. Сега целият свят воюва срещу ислямистката заплаха.

Ръководителите на халифата вече избягаха и се скриха в Саудитска Арабия, Катар и Северен Ирак

В Сирия и Западен Ирак всичко е унищожено. Все едно е паднала атомна бомба – няма улици, няма къщи, няма нищо. Над 2 млн. души избягаха в Южен Ирак. После вълната удари и Сирия. Войната там създаде 10 млн. бежанци, разпръснати навсякъде. В Ливан се спасиха 1.5 млн., в Йордания – 1 млн., в Турция – 2 млн, в Ирак – половин милион.

Ще има ли полза от засилените въздушните удари?

Не, само сухопътна операция може да ликвидира ДАЕШ. Като ги бомбардираш, те просто се местят другаде в пустинята. Цяла армия ги бомбардира и са убити 10 души – това не е сериозна приказка. Те имат над 50 хиляди бойци и още ислямисти се присъединяват. Западните сили трябва да влязат там, както американците влязоха през 2003 г., и премахнаха Саддам Хюсеин.

Няма ли една евентуална окупация от западни армии да се възприеме от арабите сунити като "кръстоносен поход срещу исляма"?

Не. В момента самите араби страдат много от ДАЕШ. Тръгнаха милиони бежанци. Няма семейство, в което да няма поне един убит. Арабите няма да бъдат против една военна операция на Европа и САЩ. Грешката на американците беше, че се изтеглиха бързо от Ирак. Трябваше да останат в страната, докато положението трайно се стабилизира и положат солидна основа на държавата. Нито една страна не може да се справи сама срещу ДАЕШ. Всички трябва да бъдат единни. Засега заявиха, че ще участват Франция, Великобритания и Германия. А къде са останалите 25 европейски страни? Защо не искат да се включат?

Каква роля ще изиграе Русия?

В голямата коалиция срещу ДАЕШ може да бъде включена и Русия. Не съм много сигурен дали Москва ще бъде единна с Европа против ислямистите.

Над 90 на сто от руските бомбардировки се провеждат в райони, където няма джихадисти

Те удрят туркмени и съпротивата срещу режима на Башар Асад. Затова Европа е резервирана към руската намеса. Трябва всички да седнат на масата и да се разберат заедно да воюват срещу ислямистите. Арабите сунити вече да виждат Русия като участник на страната на шиитския алианс – Иран, Ирак, режимът на Башар Асад и “Хизбула”. Затова и Саудитска Арабия е твърдо против руското включване. Мисля, че напрежението в региона тепърва ще ескалира. Не само самолети ще свалят, но ще има и други стълкновения. Русия вкарва много модерни оръжия в Сирия близо до турската граница. А границата на Турция е и граница на НАТО, и Северноатлантическият алианс не може да седи със скръстени ръце. Турция е богата държава и има втората най-силна армия в НАТО. Ако Западът не намери решение на проблемите сега, нещата ще се влошат.

Как оценявате ролята на кюрдския фактор?

Кюрдите открай време имат амбиция да основат независима държава. В района са 40 млн. – само в Турция са 20 млн., в Иран – 10 млн., в Ирак – 5 млн., в Сирия – 2 млн. Кюрдите обитават територии, богати на петрол. Създаването на кюрдска държава няма да позволят нито Турция, нито Иран, нито Ирак. Възелът е много сложен.

Какво е отношението на арабите към България?

Преди 1989 г. търговските и културни връзки на България с арабския свят бяха изключително добре развити. Целият народ в Близкия Изток знаеше – българското пилешко месо, сирене, домати и други храни са най-качествени. 1500 тира тръгваха от България към арабските пазари. Арабските народи имаха много приятелско отношение към българите. А и българите се отнасяха много гостоприемно към арабите. Връзките рухнаха напълно в началото на прехода. Днес няма и следа от предишния бизнес. Българските стоки са забравени. В момента България дори няма и посолство в Ирак.

Руслан ЙОРДАНОВ, “Стандарт”

Вирни се горе