Доц. Околийски: Идва пета вълна на коронавируса в България

 Доц. Околийски: Идва пета вълна на коронавируса в България

Твърденията, че пандемията у нас отминава, са популистки и вероятно ни очаква пета вълна. Около това мнение се обединиха медицински специалисти, с които разговаря националното радио.

“Не е успокоителен начинът, по който се развива епидемията в България. Не знам на какво се дължат оптимистичните прогнози на част от отговорните лица, защото все още и на дневна, и на седмична база имаме висок брой новозаразили се, твърде висок брой загинали хора. Платото, за което се говори, е също много условно – особено на фона на ниския брой ваксинирани, аз не виждам никакви поводи за оптимизъм”, заяви доц. Михаил Околийски, експерт в Офиса на Световната здравна организация в България.

По думите му страната отдавна е трябвало да постигне ваксиниране на над 50% от населението, а хората дори не спазват мерките. А данните на СЗО сочат, че само 26 на сто от медиците в България са имунизирани.

Според д-р Людмил Шопов, кардиолог в Клиниката по Кардиология на УМБАЛ “Царица-Йоанна – ИСУЛ”, изказванията, че вълната отминава, са доста популистки: “По-скоро ще остане едно плато с доста случаи на ден, а болниците са на предела на силите си. Всеки ден се изписват по 10-12 пациенти и леглата се заемат веднага. Имаме 100 легла за средно тежки случаи и 20 интензивни. Последните не остават празни. А лекарите са изтощени до крайност. Ситуацията сега е доста по-тежка.”

“През цялото на време на пандемията мога да обобщя, че като осигуреност сме били почти винаги на ръба. И като количества кислород, ремдесивир, който все не достига, да не говорим, че се оказа и не толкова ефективен”, допълни той.

Според двамата лекари пета или каквато и да е вълна предстои, не трябва да се осланяме на въведения зелен сертификат, а да се усили тенденцията на решителни действия за ваксиниране.

“Защото при нас почина пациент във възрастовата група 20-29 години с фалшив сертификат, без заболявания. Така, че е недопустимо да се допуска фалшифицирането на сертификатите – това е гавра”, разказа д-р Шопов.

“Ваксинираните много рядко могат да предават вируса, те преболедуват леко и не умират от коронавируса”, посочи доц. Околийски.

Вирни се горе