39% от родителите биха възпитавали и с шамари

сряда, 23 октомври 2013 г.

50% са категорични, че мнението на родителя е на първо място

39% от родителите в България подкрепят удрянето на шамар като възпитателен метод, докато 61 на сто не биха ударили детето си. Средностатистическото българче получава право да избира храната си на 11 г. Това сочат резултатите от проучване на тема “Нагласи на родители и млади хора към три от правата на децата”, проведено по поръчка на Национална мрежа за децата.

Изследването е национално представително за семействата с деца под 18 г. и разглежда отношението на настоящи и бъдещи родители към правата на децата, гарантирани от Конвенцията на ООН – на мнение, на защита от телесно наказание и на закрила от държавата.

Родителите посочват, че биха използвали телесното наказание като възпитателна мярка в случаите, в които не могат да се справят с поведението на детето си, но само 6% от тях категорично твърдят, че нямат друга алтернатива в трудна ситуация.

94 на сто от родителите и от младите хора без деца смятат, че трябва да поощряват детето да изразява мнението си.

Въпреки това 50 на сто от запитаните са категорични, че мнението на родителя е на първо място и че децата не разбират достатъчно, за да ги питат какво мислят.

Резултатите разкриват, че средностатистическото българско дете получава право да избира храната си на 11 години.

Родителите смятат, че детето има право да изразява мнение какво да учи, когато навърши 15 г., да излезе на купон на 16 г., да отиде само на екскурзия на 17 г. и да работи след 18-годишна възраст.

Намесата на държавата в случаи, свързани с правото на децата на защита от телесно наказание, се одобрява от 58 на сто от интервюираните.

80-85% са готови да подадат сигнал в случай, че станат свидетели на малтретиране на дете.

Над 80 на сто от запитаните обаче са категорични, че опитите за намеса в семейни разправии носят само неприятности.

Миналата година национално представително проучване на НЦИОМ показа, че 68% от българите одобряват използването на „минимално насилие” върху децата – шамари, издърпване на ухо, пляскане.

По-рано тази година Районният съд във Варна наложи 1000 лева глоба на майка, набила чуждо дете и буйствала в училище.

Източник: Dir.bg

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009