1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН

 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността.

По повод 1 декември – Световния ден за борба с ХИВ/СПИН, в дните от 17 ноември до 1 декември в приемния кабинет на регионалната здравна инспекция в Смолян се извършваха безплатни консултации и изследвания за ХИВ/СПИН чрез т.н. „Бърз тест”. Основната цел е да бъде предоставена информация за правото на здраве и здравеопазване на всички хора по Света. Постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН, една от които е край на епидемията от СПИН, зависи до голяма степен от достъпа до качествени здравни услуги и лекарства.

С цел по-добра информираност сред младите хора в Смолян от 17 ноември до 1 декември, разпространяваха тематични здравно-информационни материали сред учениците от 9 до 12 клас в нашата област.

На всеки 17 секунди по един човек се заразява с ХИВ, а от началото на епидемията 35 милиона души са умрели от СПИН.

Около 1,8 милиона души в света са заразени с вируса на СПИН през 2016 г. Това означава, че ново заразяване с ХИВ се регистрира средно на всеки 17 секунди, т.е. регистрират се средно 5000 нови заразявания дневно.

Вирни се горе