Роженските aстрономи предизвикват Бистришките тигри

Роженските aстрономи предизвикват Бистришките тигри

Национална астрономическа обсерватория в Рожен сформира футболен отбор с цел да събере допълнителни средства за финансиране на научната си дейност.

В първия си двубой “Роженските мечки” искат да се изправят срещу тима на „Витоша-Бистрица", в който е картотекиран и премиерът Бойко Борисов, съобщава Нова ТВ.

Капитанът на „Роженските мечки Янко Николов, който е оператор на големия телескоп в обсерваторията, излезе с официално обръщение във видеоклип в сайта YouТube.

Последните три години Рожен страда от сериозен недостиг на средства. През 2010 г. бяха отпуснати допълнително пари за функциониране. Няма индикации това да се случи тази година и затова ние търсим алтернативни начини за набавяне на средства. Затова искам да ви представя нашия футболен отбор “Роженските мечки”. Идеята ни е чрез предаване на телевизионните права и с продаване на билети да допълваме бюджета на обсерваторията", заявява той.

Отборът на „Роженските мечки" е съставен от млади учени и докторанти. През деня са тренировките, а нощно време ще бъдат самите наблюдения и нашите изследвания.

Вчера министър-председателят определи като спекулации твърденията, че Обсерваторията в Рожен затваря врати.

„Тя всяка година затваря, но досега не е затворила", подчерта Борисов. Попитан все пак тази вероятност не го ли смущава, премиерът отговори: „Не е затворила, затова не ме смущава".

Вирни се горе