Започна провеждането на информационни срещи със стопаните на свиневъдни обекти от типа „заден двор“ в Смолянско

вторник, 10 септември 2019 г.

Областният управител Недялко Славов откри и ръководи проведеното днес ежеседмично заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, на което се коментираха проблемните въпроси, свързани със сложната епизоотична обстановка в региона и страната, в следствие разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС).

Д-р Сава Бозуков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните, представи актуалната епизоотична обстановка в област Смолян. „През последната седмица имаме констатирано още едно огнище на АЧС – в района на Ловно-рибарско дружество „Павелско“, ДГС-Хвойна.“, каза д-р Бозуков, като уточни, че положителната проба е взета от тръбна кост от труп на дива свиня, която е починала отдавна. „До този момент нямаме отчетена положителна проба от отстреляно диво прасе.“

Д-р Бозуков обърна внимание, че е започнала разяснителна кампания за информиране на свиневъдите за заболяването Африканска чума по свинете. „На 3 и 4 септември бяха проведени информационни срещи в Чепеларе, Девин и Неделино, на които стопаните бяха запознати с новите принципи за биосигурност при отглеждане на домашни прасета в свиневъдни обекти от типа „заден двор“, съгласно промените в наредба 44. По този начин те са информирани за условията, на които трябва да отговарят при регистрация за следващата година.“

Инж. Ивайло Исаев – заместник-директор на ЮЦДП-Смолян, даде информация за протичане на кампанията по снабдяване на местното население с дърва за огрев, като за момента няма сериозни затруднения. Беше отчетено, че хората са засилили процеса по набавяне на необходимите им количества за отопление през зимния период.

Инж. Венцислав Фурлански – директор на РДГ-Смолян, отбеляза, че с наближаване официалното откриване на ловния сезон за дива свиня на 01 октомври, се наблюдава намаляване броя на индивидуално отстреляните животни, като през изминалата седмица са отстреляни 9 диви свине.

На днешното заседание Постоянната областна епизоотична комисия взе решение да се позволи извозването на вече добита дървесина от частни и общински имоти, намиращи се в инфектираните зони, при стриктно спазване на мерките за биосигурност. Контролът ще се извършва от съответната община.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009