Закриват пожарните в Пампорово и Боровец

вторник, 24 октомври 2017 г.

Въпреки положените усилия за запазване на РСПБЗН на територията на к.к. Пампорово и к.к. Боровец резултатът е един, те ще бъдат закрити, това заяви министър Ангелкова на работната среща в петък 20 октомври, на която присъства Пантелей Мемцов – зам.-кмет на Община Чепеларе, Марин Захариев – зам.-кмет на Община Смолян и представители на „Пампрово“ АД и „Рила“ АД /к.к. Боровец/.

Засегнатите страни общините Чепеларе, Смолян и Самоков, както и двете акционерни дружества, очакваха тази среща да доведе до положителен резултат и службите да продължат да функционират на двата курорта. Експертното мнение на Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението, е че курортите могат да бъдат обслужвани от съседните общини, респективно Пампорово от Чепеларе и Смолян и Боровец от община Самоков.

Едно от предложенията на министър Ангелкова е Районите служби да се финансират от туристическия данък, влизащ в хазните на двете общини. Но закона категорично казва, че те се използват целево и по предназначение. Тя даде пример с морските ни курорти, където пожарната се финансира от общините за периода на летния сезон, но тук е невъзможно подобно финансиране, защото туристическия сезон на Пампорово е целогодишен.

Така, пребиваващите туристи по родните ни зимни курорти са изложени на висок риск. Разбира се, с това казусът не се изчерпва и действията за търсене на адекватно решение няма да престанат, заяви Пантелей Мемцов – зам.-кмет на Община Чепеларе.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009